Elf Nederlandse hulporganisaties geven hulp voor slachtoffers droogte Ethiopie

Elf Nederlandse hulporganisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance (DRA), komen direct in actie voor de slachtoffers van de droogte in Ethiopië. De extreme droogte, veroorzaakt door El Niño, treft nu al 8.2 miljoen Ethiopiërs. De verwachting is dat dit aantal stijgt.

Daarom zijn de hulporganisaties deze week de Ethiopië Joint Response gestart. Daarmee willen zij in zes maanden tijd 392.000 mensen helpen op het gebied van voedselzekerheid, ondervoeding en watervoorziening.

Een uitzonderlijk sterke El Niño (een natuurverschijnsel waardoor het zeewater opwarmt) zorgt ervoor dat de droogte in Ethiopië en andere landen in die regio dit jaar extremer is dan gebruikelijk. De regenperiodes waren korter, waardoor waterbronnen leeg zijn, oogsten mislukken en vee sterft. Om erger te voorkomen, hebben mensen nu dringend hulp nodig. Doordat de hulporganisaties al vertegenwoordigd zijn in het land, kunnen ze snel schakelen naar noodhulp.

Levensreddende humanitaire hulp

De Nederlandse overheid maakt ruim €8.6 miljoen vrij voor de Ethiopië Joint Response, die is afgestemd op de door de Ethiopische overheid aangegeven prioriteiten. Ronnie Hahné van World Vision: “Gezamenlijk hebben we gekeken naar welke hulp er nu het hardst nodig is. Onze belangrijkste doelstelling is om direct levensreddende humanitaire hulp te bieden aan de meest getroffenen in Ethiopië. Daarbij richten we ons in samenwerking met de Ethiopische overheid op drie gebieden: Het zorgen voor voldoende voedsel, het tegengaan en behandelen van ondervoeding en een betere toegang tot veilig (drink)water.”

De Ethiopische overheid verleent op dit moment al noodhulp. De Nederlandse organisaties ondersteunen hen en verstrekken voedsel, vee (zoals kippen en geiten) en droogte-bestendige zaden. Ondervoede kinderen krijgen medische zorg en extra voeding en er wordt geïnvesteerd in het trainen van gezondheidswerkers en voorlichters. Daarnaast is er specifieke aandacht voor het creëren van nieuwe waterbronnen en het repareren van beschadigde waterbronnen. De hulp zal zich focussen op de meest kwetsbare mensen, zoals kinderen, (zwangere) vrouwen, mensen met een handicap en ouderen.

Over de DRA

De noodhulporganisaties die deel uitmaken van de Dutch Relief Alliance (DRA) zijn: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO en Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, World Vision en ZOA. Terre des Hommes en War Child maken ook deel uit van de DRA, maar participeren niet in de Ethiopië Joint Response. De DRA kan haar werk doen dankzij het noodhulpgeld, dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken beschikbaar stelt uit het Dutch Relief Fund.

Annelieke Dorst
© Henk-Jan Oudenampsen
21-11-2015
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies