Laatste Ethiopische Joden komen naar Israel

Steeds meer Joden komen naar Israel. De profetieën worden voor onze ogen vervuld. God brengt Zijn volk thuis. Het Israëlische kabinet heeft afgelopen week besloten de laatste Ethiopische Joden, de zogenaamde Falasha Mura, met vliegtuigen naar Israel te halen. Ze zitten nu in tijdelijke kampen. Dit zal de laatste georganiseerde alijah uit Ethiopië zijn.

Ethiopische Joden die door contacten met zendelingen overgingen tot het christelijke geloof kregen de naam Falasha Mura. Sommigen werden vrijwillig christen, anderen werden onder druk gezet om christen te worden.

Beta Israel (in het Hebreeuws: Huis van Israel) zijn Joden die in Noord- en Noordwest-Ethiopië leefden, in meer dan 500 kleine dorpen. In de tweede helft van de twintigste eeuw vernieuwden ze hun contacten met andere Joodse gemeenschappen. Vanaf 1979 tot in de jaren negentig van de vorige eeuw organiseerden zowel Israel als Amerika operaties om Joden uit Ethiopië naar Israel te brengen. Een schaduwzijde is wel dat de Ethiopische Joden het vaak zwaar hebben in Israel. Velen lijden armoede en de integratie in de Israëlische samenleving verloopt niet erg voorspoedig.

In de komende vijf jaar zullen alle Ethiopische Joden die nu nog in Addis Abeba en Gondor verblijven, naar Israel worden gehaald, aldus de Israëlische premier Netanyahu. Al duizenden jaren bidden de Ethiopische Joden voor hun terugkeer naar Israel. Gebeden die nu worden vervuld.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
21-11-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies