Israel neemt stappen tegen Nederland vanwege boycot

Vorige week schreef ik over de boycot door Europa van Israëlische producten uit Judea, Samaria, de Golan en Oost-Jeruzalem. Europa zal die producten voortaan alleen maar afnemen wanneer erop wordt vermeld dat ze afkomstig zijn van de Westoever, uit een Israëlische nederzetting. Er mag niet langer opstaan: ‘Afkomstig uit Israel’ of ‘Made in Israel.

Israel gaat nu maatregelen nemen tegen de landen die deze labeling van Israëlische producten invoeren: Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Ierland, Kroatië, Malta, Zweden, Portugal, Slovenië, Italië, Luxenburg, Oostenrijk, België en Finland.

De Israëlische premier Netanyahu heeft al aangegeven dat deze boycotactie de verhoudingen tussen Israel en de Europese Unie onder druk zal zetten. De maatregelen houden onder meer in dat de rol van Europa in het zogenaamde vredesproces opnieuw zal worden bekeken. Ook zullen de ambassadeurs van deze landen op het matje worden geroepen. Wel kunnen de maatregelen per land verschillen, afhankelijk van de houding van het betreffende land naar Israel toe. Woordvoerders van de EU benadrukken dat de eis tot etikettering van de producten geen boycot is. Het is echter volstrekt begrijpelijk dat Israel dit heel anders ervaart.

Ik schaam mij ervoor dat ook Nederland meedoet met deze boycotactie. We zouden Israel juist moeten ondersteunen, moeten zegenen. Zacharia 2:8 zegt dat Israel Gods oogappel is. Door deze boycot raken we Hemzelf aan. Mijn advies aan Europa is: Stop hier direct mee!

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen

21-11-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies