Afscheid Arie Slob en speech Gert-Jan Segers op 32e partijcongres

Op het bijzondere 32e partijcongres in Nijkerk nam Arie Slob afscheid en sprak Gert-Jan Segers voor het eerst het congres toe als de nieuwe partijleider van de ChristenUnie. Na een ochtendprogramma dat in het teken stond van ‘Waardevol Leven’ nam het congres afscheid van Arie Slob. In zijn speech stond het thema ‘dankbaarheid’ centraal.

Gert-Jan Segers: ‘Hier ben ik. Arie, dat waren jouw eerste woorden toen jij voor het eerst als politiek leider van de ChristenUnie voor het congres stond. Je was beschikbaar om te dienen, je in te zetten voor de fractie, de partij, de samenleving,je naaste, voor de God die jou geroepen heeft. En toen je die drie woorden uitsprak, kon je nog niet bevroeden wat dat je zou brengen.

Het bracht je via een telefoontje op het perron van station Zwolle, via de fractiekamer van D66, bij het Lenteakkoord.

Het bracht je bij het lijsttrekkerschap in 2012, waarbij je opnieuw zei: hier ben ik.

Het bracht je bij het woonakkoord, het zorgakkoord,

Via nachtelijke avonturen waarin sommige PvdA’ers alle zeilen moest bij zetten om je binnen te houden, bracht het je bij het herfstakkoord. En een jaar later bij het begrotingsakkoord.

Die eenvoudige woorden – hier ben ik – waren het begin van bewogen jaren waarin jij inderdaad beschikbaar was. Je zei niet: kijk mij hier eens staan. Dat heb je nooit gezegd, nooit uitgestraald. Het ging jou om anderen.

Om vergeten groepen,

om chronisch zieken, gehandicapten,

om werk voor mensen zonder werk,

om de leefbaarheid van onze regio’s,

om goed onderwijs, ook voor kinderen die misschien iets minder snel van begrip zijn.

En toen je rende met een jerrycan water in je hand, ging het jou niet om de snelste tijd maar om je naaste verder weg, je naaste in Ethiopië en Afghanistan.

En het ging je om God. Toen je die woorden sprak, sprak je ook tot God. Je wilde zijn liefde handen en voeten geven. Met zijn ogen kijken, met zijn oren luisteren, je wilde een hart als het hart van God. Je woorden waren een gebed. En God heeft dat gebed verhoord.

Dank voor je werk, je inzet, dank voor de ruimte die je Joel, Carola, Carla en mij gaf en daarvoor ook Esmé, Cynthia, Ed en Ernst. Ik heb ontzettend genoten van je politieke slimheid, van je successen, maar vooral genoten dat je bleef wie je was. Arie Slob, in dienst van God en van de naaste.

De toespraken van Gert-Jan Segers en Arie Slob zijn te vinden op de website van de christenunie via de link onderaan dit item.

ChristenUnie
Christelijk Noodhulpcluster
22-11-2015
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies