Pakistaans hof stelt blasfemiewet ter discussie

Open Doors zegt dat het hooggerechtshof in Pakistan bij de regering heeft aangedrongen om de blasfemiewet te wijzigen. Het hof wil voorkomen dat christenen onterecht vastzitten. Het nieuws stemt sommige Pakistaanse pastors hoopvol.

De Pakistaanse blasfemiewet leidt al jaren tot internationale kritiek. Mensenrechtenactivisten en westerse overheden dringen al tijden aan op een verandering in de wet. Veel christenen worden onterecht van blasfemie beschuldigd en veroordeeld. Een van de bekendste christenen die vanwege de wet gevangen zit, is Asia Bibi. In het proces rondom haar veroordeling en hoger beroep, kondigde Pakistan de herbeoordeling van de wet al aan.

Terwijl de verandering van de wet op zich laat wachten, zijn Pakistaanse pastors bang dat westerse overheden minder aandacht schenken aan de situatie in Pakistan. “De huidige vluchtelingencrisis is een hoofdpijndossier voor westerse overheden. Die hebben nu dus wel meer aan hun hoofd”, zegt pastor Rahat*.

De vrees voor minder aandacht uit het westen, is voor Rahat geen reden om alle hoop op te geven. Er zijn signalen dat het Pakistaanse hooggerechtshof de wet wil wijzigen. Onder de blasfemiewet worden christenen in Pakistan vaak onterecht veroordeeld tot een gevangenisstraf of de doodstraf. Het hof wil dat de politiek kan garanderen dat wie veroordeeld wordt, ook daadwerkelijk schuldig is.

Een andere pastor reageert op Rahat: “Ze willen de wet alleen maar aanpassen. Maak jezelf niet wijs dat ze om ons christenen geven. De aard van de wet gaat nooit veranderen. En als de wet echt wordt aangepast, zal dat nooit zonder bloedvergieten gebeuren.”

* Rahat heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld.

Open Doors
© ChristelijkNieuws.nl
24-11-2015
Buitenland
https://www.opendoors.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies