Voorkom ziekenhuisopnames met recht op casemanager palliatieve zorg

Als palliatieve zorg niet goed op elkaar afgestemd is, worden mensen in de laatste levensfase te vaak onnodig in het ziekenhuis opgenomen, zo bleek recent uit een bericht op Skipr. Zogenaamde ‘casemanagers’ zijn nodig om alle zorg op elkaar af te stemmen. Kees van der Staaij stelt daarom voor om stervenden het recht te geven op zo’n casemanager, zoals nu. Hij heeft hierover samen met de ChristenUnie en 50Plus vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn.

“De laatste jaren is er terecht veel aandacht voor de inzet van casemanagers bij mensen met dementie, omdat aangetoond is dat de patiënt hiermee betere zorg krijgt,” vertelt Van der Staaij. “Ik vind het winst dat Van der Plas in haar proefschrift nu aantoont dat de casemanager óók bij palliatieve zorg een belangrijke meerwaarde heeft in de ondersteuning aan de patiënt en diens mantelzorgers. Omdat er knelpunten zijn bij de financiering van de casemanager voor palliatieve zorg, roep ik de staatssecretaris op hier een oplossing voor te vinden. Het zou mooi zijn als de casemanager palliatieve zorg – net als bij dementie –als aparte aanspraak opgenomen wordt in de Zorgverzekeringswet.”

Ook vindt Van der Staaij dat staatssecretaris Van Rijn meer werk moet maken van de inzet van een casemanager bij andere levensbedreigende ziektebeelden dan kanker. “De palliatieve zorg is in Nederland met name gericht op patiënten met een oncologische aandoening,” constateert hij al langere tijd. „De Kamer steunde al in 2011 een voorstel van mij om te werken aan de verbreding van palliatieve zorg, maar blijkbaar is er nog steeds een wereld te winnen.”

“Voor een casemanager is palliatieve zorg dagelijks werk,” licht de net gepromoveerde Annicka van der Plas van het VU Medisch Centrum het belang van deze functie toe. “Juist als langere tijd gespecialiseerde palliatieve zorg nodig is, kan de casemanager eraan bijdragen dat mensen thuis kunnen blijven wonen, en uiteindelijk thuis kunnen sterven.”

Angelique de Wit, adviseur van Fibula, de landelijke organisatie van alle palliatieve zorgnetwerken in Nederland, is daarom blij met de vragen aan staatssecretaris Van Rijn: “Ik hoop dat deze vragen eraan bijdragen dat casemanagers snel en adequaat kunnen inspelen op de zorgvraag van patiënt in de laatste levensfase en diens mantelzorgers.”

SGP
SGP
18-12-2015
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies