Succesvol diner Dorcas Ondernemersgroep Regio West

De Dorcas Ondernemersgroep Regio West organiseerde haar tweede Dorcas Dinner with Friends. De avond bracht het prachtige bedrag van ruim 31.000 euro op voor landbouwprojecten van Dorcas in Kenia.

Voorzitter van de Dorcas Ondernemersgroep Regio West, Johan van Maanen, liet de tweehonderd aanwezigen in het Van der Valk-hotel in Voorschoten weten dat Dorcas een middel is om iets aan de nood in de wereld te doen: ‘Wij doen dit vanuit compassie en bewogenheid voor onze naasten en hopen dat ons werk zich als een olievlek verspreidt.’ Het thema van dit Dinner with Friends was ‘Food for Life’.

Tussen de gangen van het diner spraken Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie en Dirk Jan Groot, oprichter van Dorcas, over het werk van Dorcas. Daarbij belichtten ze het thema ‘Armoede is een zaak van eten en geweten’. Voordewind liet weten dat ChristenUnie Kamerlid Joel VoordewindDorcas een echte ‘doe-organisatie’ is. Zelf was hij van 1999 tot 2010 voorzitter van Stichting Dorcas Hulp Nederland.

Ook vanuit zijn huidige werk op het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking weet hij dat dergelijke organisaties de haarvaten van de samenleving zijn. ‘Maar ook het sluitstuk van de hulpverlening’, vertelde Voordewind. Vorig jaar bezocht hij met Dorcas Syrische vluchtelingen in Libanon. ‘Dankzij de goede samenwerking tussen onder andere Dorcas en lokale partnerorganisaties, konden deze mensen worden bereikt en krijgen ze duurzame hulp op maat.

De politicus vertelde dat er dit jaar in ons land al 58.000 vluchtelingen zijn opgenomen. Hierdoor moet er op ontwikkelingshulp 2 miljard euro bezuinigd worden. Het ministerie wil ondernemers dan ook betrekken bij hulp in Afrika. De slogan van minister Ploumen is daarbij ‘Hulp en Handel’. Voordewind attendeerde de aanwezigen op het Dutch Good Growth Fund. Dit fonds verstrekt financieringen voor ontwikkelingsrelevante handel in heel veel landen. Hiermee wil men kennis en kunde met bijvoorbeeld lokale boeren in Afrika delen. Voordewind kwam daarbij op het geweten: ‘Want als je deelt is het om verrijkt te worden, niet om zelf rijker te worden. Mensen in ontwikkelingslanden moet je een hengel geven in plaats van vis. Dit is de sleutel om boeren in staat te stellen om te veranderen.’

Dirk Jan Groot vertelde aan de hand van een fotopresentatie over hoe belangrijk schoon drinkwater is. Dit heeft ook gevolgen voor de landbouw. Maar liefst vijftig procent van de bevolking op het platteland in Kenia leeft op de armoedegrens. Mede door de aanwezigheid van zuiver water kunnen ziekten als aids en malaria worden aangepakt, alsook ondervoeding. ‘We zien bij onze projecten dat de boeren hierdoor een grotere opbrengst van de gewassen hebben, wat ook de gezondheidszorg ten goede komt.’

Met een giftcard kon men boeren in Kenia helpen om zo een bijdrage aan het project Food For Life in Kenia te leveren. Aan het eind van de avond werd de opbrengst bekend gemaakt: 31.705 euro . ‘We zijn bijzonder verrast… wat een fantastisch resultaat! Bedankt dat u op deze manier hebt laten zien dat u bewogen bent met het werk van Dorcas’, zo besloot Johan van Maanen de tweede editie van een bijzonder Dorcas Dinner with Friends.

Dorcas
Dorcas
21-12-2015
Samenleving
https://www.dorcas.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies