De worsteling van een hedendaagse boer in EO documentaire

Al generaties lang runt de familie van John en Anita Klaver een melkveehouderij in Noord Holland. Het familiebedrijf wortelt diep in de Hollandse boerentraditie; eigengereid en wars van regelgeving. “Wij doppen onze eigen boontjes!” Maar boer John komt voor een dilemma te staan: om zelfstandig te blijven, moet de familie aan een woud van die verafschuwde regels voldoen.

De 2Doc ‘Geboren Boeren’ toont de worsteling van een hedendaagse boer die een nachtmerrie moet ondergaan om zijn droom te kunnen realiseren. Inzet is de bouw van een megastal die 700 koeien kan herbergen, om hun kaasfabriek volledig zelf van melk te kunnen voorzien: van grasspriet tot verpakking, alles in eigen beheer. Het regionale product waar John trots op wil zijn.

De milieu- en dierenbeweging komen in het geweer, en ook de buurvrouw is verre van blij met de beoogde uitbreiding. Ze stuurt bezwaarschrift na bezwaarschrift, met een slepende strijd om de vergunning tot gevolg. Bovendien wordt dierenliefde volstrekt anders beleefd aan weerszijden van het erf. Vooral het jagen, dat de Klavers in het bloed zit, is de buurvrouw een doorn in het oog.

De documentaire laat zien dat een agrarisch bedrijf in het kleine Nederland razendsnel tegen haar grenzen aanloopt. Een haast onvoorstelbare regelgeving drijft de ondernemers tot wanhoop. Aan de andere kant blijft, door de nuchtere weerbaarheid van de familie Klaver en de dagelijkse schoonheid van de natuur, de relativiteit altijd in zicht.

Geboren Boeren is geproduceerd door KeyDocs, in coproductie met EO, met steun van het CoBO.

2Doc Geboren Boeren, maandag 4 januari 2016, 22.45 uur, NPO 2

Evangelische Omroep
28-12-2015
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies