Honderden vluchtelingen komen in Europa tot geloof

Het warme welkom dat gevluchte moslims uit Syrië en Irak in Europese landen ontvangen, opende al bij vele honderden en wellicht duizenden van hen de ogen voor het Evangelie, als ze tot geloof kwamen in de Heere Jezus. Volgens een leider van de hulporganisatie Christian Aid Mission begint dit nieuws ook door te dringen in Irak en Syrië.

Veel moslims beginnen zich het verschil te realiseren tussen Europese landen, die barmhartigheid en gastvrijheid tonen, principes van het christelijk geloof, terwijl moslimlanden als Saoedi-Arabië en de Golfstaten weigeren om vluchtelingen op te nemen.

Volgens CNN hebben Golfstaten als Koeweit, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, die grote financiële en politieke belangen in Syrië hebben, geen enkele Syrische vluchteling opgevangen. Ze verdedigen zich met het argument dat zij miljoenen dollars aan de VN geven om de vluchtelingen te helpen.

Voor steeds meer moslims in Syrië en Irak is dit de aanleiding om de islam vaarwel te zeggen en christen te worden. ‘Wat IS vandaag doet, wordt gedicteerd door de Koran en door de islamitische boeken,’ aldus de woordvoerder van Christian Aid Mission. ‘De ogen van de mensen gaan hiervoor open. Elke dag horen we over honderden moslims die Christus accepteren.’

Hij vertelt het getuigenis van een van z’n jeugdvrienden, een moslim, die gedwongen Irak moest verlaten. ‘Eerst ging hij naar Turkije. Na een levensgevaarlijke tocht op een ‘doodsboot’ kwam hij aan in Athene. Daarna reisde hij verder naar Duitsland, waarvandaan hij mij belde.

Weet je wat hij vertelde? ‘Ik vond liefde, respect en waardering in de christenen, en alles wat ik zag van de gelovigen in Christus was de zuiverheid en de oprechtheid van hun hart, hun onvoorwaardelijke liefde…’

Hij vroeg me of het voor hem mogelijk zou zijn om ook Christus te gaan volgen. In het gesprek wat we toen hadden via de telefoon kwam hij tot geloof en gaf hij zijn leven aan Christus. Zijn vrouw deed hetzelfde. Ze gingen samen in gebed en vroegen de Heere of Hij in hun hart wilde komen en hen wilde helpen met hun nieuwe leven.’

Ook in Libanon gebeuren bijzondere dingen, aldus deze medewerker van Christian Aid Mission. Hij vertelt over een kerk die er elke vrijdagavond de deuren opent voor vluchtelingenfamilies voor koffie, ontmoeting en gesprekken over Jezus.

‘Er gebeuren wonderen als antwoord op onze gebeden. Eén van onze mensen deed er een Bijbelstudie met een moslimvrouw, Yana. Haar ogen gingen langzaam open voor de waarheid van het Evangelie. Haar broer was ernstig ziek en had net van de dokter te horen gekregen dat hij direct naar het ziekenhuis moest, anders zou hij sterven. Maar hij had geen geld om naar het ziekenhuis te gaan. Yana vroeg daarom om gebed voor haar broer. Kort daarna zakte de koorts en hoestte haar broer ook geen bloed meer op. De dokter wilde het eerst niet geloven, totdat hij met Yana meeging naar haar broer en het wonder met eigen ogen zag. ‘Dit is een wonder,’ reageerde de dokter zeer verbaasd. Het gevolg was dat Yana tot geloof in de Heere Jezus kwam en de boodschap van het Evangelie deelde met al haar buren.’

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Toff-fotografie voor christelijknieuws.nl
03-01-2016
Evangelisatie
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies