Carlijn van de Kamp: Bijkomen van de storm in de Filipijnen

Twee jaar geleden liet de tyfoon Haiyan een spoor van vernieling achter op de eilanden van de Filipijnen. Maar veel mensen leven nog steeds met angsten en trauma’s. “Het is onbegrijpelijk wat deze mensen hebben meegemaakt,” vertelt Carlijn van de Kamp.

Afgelopen zomer reisde zij door de Filipijnen om mensen te spreken over hun traumatische ervaringen en de effectiviteit van de traumaverwerkingsprogramma’s van Operatie Mobilisatie (OM).

“Mensen hebben lijken zien drijven in hun achtertuin. Ze hebben zich vast moeten klampen aan bomen en lantaarnpalen om te voorkomen dat ze door modder en wind meegesleurd zouden worden. Mensen hebben hun dierbaren verloren, waarvan sommigen nooit gevonden zijn. En ondanks alles zijn zij nog steeds dankbaar! Zij prijzen God, omdat veel mensen naar de kerk kwamen na de ramp en tot een levende relatie met Jezus zijn gekomen,” vertelt Carlijn.

Gedurende haar tijd in de Filipijnen sprak Carlijn ook met predikanten over de trauma’s en het verlies in de gemeenschap. Zij vertelt over de angsten van de vrouw en kleinzoon van een van de predikanten die zij interviewde: “Telkens wanneer het regent en de wind het dak van het huis omhoog tilt, herbeleven zijn vrouw en kleinzoon de tyfoon van twee jaar geleden. De symptomen die de voorganger noemde, zouden goed passen bij een ‘Posttraumatische Stress Stoornis’. Iets waar je in Nederland voor naar de psycholoog gaat.” Zo komt Carlijn erachter dat veel mensen nog steeds dergelijke trauma’s hebben, maar geen hulp krijgen om hier mee om te gaan.

Traumaverwerking

Karlijn tijdens de training van kinderenOm deze mensen bij te staan en te helpen, organiseerde Operatie Mobilisatie, in samenwerking met lokale kerken, diverse traumaverwerkingstrainingen. Dit levert bijzondere verhalen op: “Een dominee vertelde dat hij een kinderprogramma in traumaverwerking had gegeven in een sloppenwijk. Enige tijd later was er een grote brand in die wijk. De kinderen die de training hadden gevolgd, bemoedigden hun ouders met wat zij geleerd hadden. Zij zeiden: ‘Je bent niet alleen, God is bij je! Je kunt tot Hem bidden!’ Zo leerden de kinderen aan de mensen om hen heen om op God te vertrouwen, ook in moeilijke situaties.”

Schrijnende omstandigheden

Tijdens haar reis werd Carlijn ook geconfronteerd met de enorme armoede in de Filipijnen. “Op straat lopen kinderen met kapotte en vieze kleding. De luizen zie je haast in hun haren krioelen. Overal staan huisjes die gemaakt zijn van plastic, hout en bij elkaar geraapte stenen. Alles staat dicht op elkaar. Mensen leven echt in schrijnende omstandigheden.” Ze vond het moeilijk om met de armoede om te gaan. “Geld geven is niet altijd de oplossing,” vertelt ze. “Maar hoe kun je ze dan helpen? Volgens mij is gebed het antwoord: geef het aan God.”

Naar aanleiding van haar reis, schreef Carlijn een evaluatierapport over de werking van de trauma-interventieprogramma’s van OM. “Waar ik zeker van ben, en de deelnemers ook, is dat God mensen heeft geholpen om met de trauma’s te gaan. Ondanks de angst die opspeelt bij nieuwe stormen, blijven zij op God vertrouwen.”

Deel jouw geloof tijdens een van de korte reizen die OM je biedt en draag bij aan de verspreiding van het Evangelie in gebieden waar het hard nodig is. Durf jij de stap te zetten?

Operatie Mobilisatie
Christelijknieuws.nl
03-01-2016
Hulpverlening
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies