Rode Kruis: Humanitaire hulp Madaya gepland voor vandaag

Het Rode Kruis hoopt maandag 11 januari 2015 hulpgoederen uit te delen in Madaya. De hulp-operatie zal zo’n 2 dagen duren. “We gaan er zo veel mogelijk voedselpakketten, drinkwater, medicijnen en brands​tof uitdelen”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp.

“Onze hulpverleners proberen zoveel mogelijk mensen bereiken, maar 2 dagen is een zeer korte periode. We roepen op tot meer toegang”, zegt Lahr. De Syriërs zijn ernstig verzwakt en bevinden zich in levensbedreigende situaties. Door het gebrek aan eten en drinken zijn ze vatbaar voor ziektes. Het Rode Kruis heeft toestemming gekregen om in 3 steden hulpgoederen uit te delen: Madaya, Kefraya en Foua. De hulp-operatie die maandag waarschijnlijk begint in Madaya zal zo’n 2 dagen duren. Vrijwilligers delen daar eten, drinken, medicijnen en brandstof uit.

Schrijnende situatie

In de drie steden is er nauwelijks eten en drinken en door de belegering is het te gevaarlijk om te vluchten, de bewoners kunnen geen kant op. Drie maanden geleden zijn er voor het laatst door hulporganisaties goederen gebracht. “We zijn blij dat er nu overeenstemming is want de situatie is schrijnend”, zegt Lahr. De 5e winter van de Syrische conflicten is inmiddels aangebroken. Als de bevolking niet snel brandstof krijgt voor haar kachels, zal ze het koud en nog zwaarder krijgen.

Kwetsbare kinderen

“Er moeten meer mogelijkheden komen om hulpgoederen uit te delen en medische zorg te bieden. Vooral voor kinderen is het gevaarlijk om zo lang geen eten en drinken te hebben. Hierdoor kunnen ze een achterstand oplopen en later problemen krijgen op school”, zegt Lahr. Door de instabiele situatie in Syrië is het echter niet zeker of de hulp-operatie op maandag daadwerkelijk gaat lukken. ​

Help de Syriërs!

De 5e winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83INGB0000006868 onder naamsvermelding van Syrië.

Rode Kruis
Olav A. Saltbones, ICRC
10-01-2016
Hulpverlening
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies