Tracy in Haiti: Ik hou van school en vooral van mijn juf

Over een smalle, stoffige weg lopen Tracy en haar vrienden Tamel en Sino in de vroege ochtend naar school. Hun school, Instituut Joseph Casséus, staat maar enkele honderden meters verderop. Hulporganisatie Woord & Daad ondersteunt daar het werk van hun lokale partnerorganisatie CRECH.

Het is een typische dorpsschool; de lessen worden gegeven in de plaatselijke kerk. Tijdelijke ‘muren’ van katoenen kleden en houten panelen creëren afzonderlijke klaslokalen. Behalve op zondag, dan is de kerk in gebruik voor de eredienst.

Vroeger had de school een gebouw van maar liefst drie verdiepingen. De aardbeving in 2010 maakte daar een einde aan. Meer dan zeven jaar inspanning stortte in 30 seconden in.

Botten

Exact om acht uur luidt de schoolbel. De lessen beginnen. Tracy zit vooraan. ‘Op welke plaatsen in jullie lichaam zitten de botten’, vraagt de juf. Tracy springt uit haar stoel en roept meteen: ‘In mijn armen, mevrouw.’ ‘Heel goed’, reageert de juf. En één voor een komen de andere leerlingen ook met hun antwoorden. Ze zijn allemaal goed.

Natuurwetenschappen is een van de vakken die op Haïtiaanse scholen gegeven worden. Het is een combinatie van biologie, natuurkunde en scheikunde. Onze partnerorganisatie CRECH ontwikkelt de bijbehorende lesmethode. Het Institus Joseph Casséus is lid van CRECH en neemt de lesmaterialen af. ‘Lesboeken van CRECH zijn erg populair onder leerlingen en docenten’, vertelt de docent van Tracy. ‘De methode maakt het lesgeven aan kinderen gemakkelijker. Boeken zijn beschikbaar voor elk niveau en leerjaar. Kinderen kunnen ze ook heel goed thuis gebruiken, zelfstandig.’

Speels

Tracy is een meisje als al haar andere leeftijdsgenoten. Jong en speels. Ze vindt het moeilijk te zeggen welk vak haar het meest aanspreekt. ‘Ik hou eigenlijk overal van. Ik hou van school en vooral van mijn juf. Ze is zo lief!

Om één uur ’s middags eindigt de schooldag. Tijd om naar huis te gaan, huiswerk te doen en in de vrije tijd met vriendjes te spelen. Tracy heeft er nu al zin in!

Lees meer over het werk van hulporganisatie Woord & Daad via de link onderaan dit nieuwsitem.

Kees Vreeken
Woord en Daad
10-01-2016
Onderwijs
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies