Eenzaamheid onder ouderen in Oost-Europa neemt toe

Andijk, 18 januari 2016 – Eenzaamheid onder ouderen neemt in landen in Oost-Europa steeds verder toe. Dat melden landendirecteuren van Dorcas uit onder andere Moldavië en Rusland, waar Dorcas ouderen ondersteunt met het Adopt a granny-programma.

De oorzaken van de eenzaamheid armoede zijn onder meer een gevolg van de economische crisis en een toenemende individualiserende samenleving, ook in Oost-Europa. Door de vergrijzing zal het aantal ouderen alleen maar toenemen in de komende jaren.

Door de economische crisis zijn er veel problemen ontstaan in landen als Roemenië, Moldavië en Oekraïne. Vooral kwetsbare groepen, onder wie ouderen, zijn hierdoor getroffen. Door werkloosheid zoeken steeds meer mensen hun heil elders. Familieleden van de ouderen verhuizen vaak noodgedwongen naar het buitenland of naar stedelijke gebieden, waardoor de ouderen alleen achterblijven. Zij hebben vaak geen ander sociaal of economisch vangnet en staan er dus alleen voor. Het lukt deze ouderen vaak niet om voor zichzelf te zorgen, omdat hun pensioen door de economische crisis is verdampt. Ze hebben geen geld om bijvoorbeeld medicijnen of eten te betalen. Daardoor krijgen ze geen medische behandeling en raken ze aan huis gekluisterd. Ook is er geen geld voor vervoer om familie of vrienden te bezoeken.

In bijvoorbeeld Moldavië geeft 25 procent van de ouderen aan dat ze niet bezocht of geholpen worden door hun familie. De gevolgen van deze eenzaamheid zijn groot. Mensen worden depressief en verwaarlozen zichzelf. Steeds vaker denken ze ook aan zelfmoord. In Rusland bijvoorbeeld denkt een groeiend deel van de ouderen aan zelfmoord.

Dorcas trekt zich het lot van deze ouderen aan. Met het Adopt a granny-programma weet Dorcas de eenzaamheid terug te dringen. Onlangs liet de organisatie de impact van het sponsorprogramma onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt dat 79 procent van de Oost-Europese ouderen zich minder depressief en eenzaam voelt sinds ze opgenomen zijn in het sponsorprogramma. Ook voelt 93 procent van deze ouderen zich fysiek sterker dankzij de voedselondersteuning.

In het programma van Dorcas staat onder meer persoonlijke aandacht centraal. Regelmatig worden de ouderen bezocht door een sociaal werker. Ook worden er diverse activiteiten en uitstapjes georganiseerd, waardoor ouderen elkaar kunnen ontmoeten en zo uit hun sociaal isolement raken. Een belangrijke rol in het programma is weggelegd voor de gemeenschap. Via kerken, overheden, buren en vrijwilligers wil Dorcas deze betrekken bij de zorg voor de ouderen. Verder krijgt de begeleiding van de familie – als die er is – een belangrijke rol in het programma door trainingen en gesprekken met kinderen en familieleden om verantwoordelijkheid te dragen voor het welzijn van de oudere. Met het Adopt a granny-programma ondersteunt Dorcas ouderen ook met praktische hulp, zoals het verlenen van voedsel, medicijnen en brandhout.

Anneke Schaap
© Henk-Jan Oudenampsen
18-01-2016
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies