Werkloze leerkrachten nu al inzetten door dreigend lerarentekort

Ouderorganisatie OUDERS VAN WAARDE vreest voor onrust onder de ouders als na 2017 lerarentekorten nijpend gaan worden en pleit voor een creatieve oplossing. In oktober 2015 registreerde het UWV 18.000 onderwijskrachten als werkloos waarvan een belangrijk deel leraren. Op dit moment zetten scholen hen in als tijdelijke vervangers en vindt een deel van hen een baan in andere sectoren zoals zorg en welzijn.

De samenleving investeerde echter flink in hun opleiding en scholen zijn nu via het participatiefonds veel geld kwijt aan leerkrachten die werkloos thuis zitten. Doordat zij werkloos zijn of tijdelijke banen hebben is er niet – of onvoldoende – zorg gedragen voor hun na- en bijscholing. Door hen nu een aanstelling te geven gaan zij niet verloren voor het onderwijs; kunnen zij zich op tijd bijscholen en zal er over 2 à 3 jaar een minder groot lerarentekort zijn. In de tussentijd kunnen zij extra hulp bieden bij de ondersteuning van het passend onderwijs waardoor het onderwijs een kwaliteitsimpuls krijgt.

Om deze leerkrachten aan te nemen zijn extra financiën nodig, maar door de uitkeringsgelden in te zetten en door een deel van de middelen in te zetten die scholen nu ook betalen aan het participatiefonds worden de financiële lasten minder. Wel moet men de middelen geoormerkt beschikbaar stellen om te voorkomen dat het geld weglekt naar andere tekorten in het onderwijs. Dat kan via een vouchersysteem voor leerkrachten.

Verder pleit OUDERS VAN WAARDE voor een ruime mogelijkheid om de mobiliteit van leerkrachten te bevorderen zodat zij van krimpgebieden kunnen verhuizen naar regio’s waar lerarentekorten zich nu al voordoen en is zij voorstander van een beleid om werklozen in ander sectoren om te scholen. Het omscholen van pedagogen, orthopedagogen en medewerkers uit de zorg en de kinderopvang die werkloos zijn is een kans. De werkgelegenheid in die sectoren herstelt zich volgens het UWV minder snel.

OUDERS VAN WAARDE vraagt politiek en beleidsmakers nu beleid in gang zetten om problemen in de volgende kabinetsperiode te voorkomen.

Ouders van Waarde
© Henk-Jan Oudenampsen
19-01-2016
Onderwijs
https://www.ouders.net

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies