Olha: Ik bid dat de oorlog voorbij mag zijn en mijn zoon veilig thuiskomt

ALMERE/SARNY – Het is twee uur ’s nachts en -3 graden Celcius buiten. Je ligt in je warme bed met de elektrische deken aan. Dan moet je naar het toilet. Je stelt het eerst nog even uit, want je wilt je warme bed niet verlaten. Maar dan vertelt je blaas dat het toch tijd is. Eerst gaat je ene voet van onder de dekens. Je wiebelt je tenen wat heen en weer. Dan gaat je andere voet en uiteindelijk moet je hele lijf zich overgeven aan de temperatuur buiten je comfortabele bedje.

Hetzelfde scenario vindt plaats 2000 kilometer verderop in Sarny. Temperatuur is -16 graden Celcius en een elektrische deken heb je niet. Je hebt niet eens een warme wollen deken om onder te slapen. En als je naar het toilet moet, dan zal je naar buiten moeten strompelen in het pikdonker om vervolgens in een hokje, waarin zich een gat in de grond bevindt, je behoefte te doen.

Verdriet

Schokkend? Voor duizenden mensen in Oost-Europa is dit realiteit. Olha Kotsyubaylo is moeder van dertien kinderen en woont in Oekraïne. Ze woont met zes van haar kinderen in een oud klein huisje. De andere zeven zijn reeds getrouwd en het huis uit. Het tocht binnen enorm en een klein houtkacheltje moet hen warm houden. Binnen heeft ze stromend water en een kleine keuken en buiten is het toilet. Negen jaar geleden overleed Olha’s man Petro na een lange strijd tegen kanker. Sindsdien staat ze er alleen voor en zijn er veel monden te vullen. Olha: “Toen mijn man overleed was het een erg moeilijke tijd voor mij en de kinderen. Mijn Petro was een hele lieve en zorgzame man en een hele goede vader. Ik moest omgaan met mijn eigen verdriet en tegelijkertijd er voor de kinderen zijn. Ook financieel was het enorm zwaar.” Naast het enorme verdriet om het verlies van haar man, had ze de afgelopen jaren niet altijd de middelen om te voorzien in eerste levensbehoeften. Met een klein pensioen van €64,- per maand kon ze niet eens de basisdingen kopen, laat staan haar huis verwarmen.

Gewonde zoon

Het vuurtje in de kachel lijkt wat te doven. Olha loopt naar buiten om wat hout te halen. Gelukkig ligt er een hele voorraad hout. Vorig jaar was dat heel anders. Even blijft ze staan bij de stapel hout en zinkt weg in gedachten. Haar hoofd is bedekt met een sjaaltje. Ze voelt echter niet de snijdende wind die buiten om haar heen raast. Het is bijna onvoorstelbaar maar de enorme kou is op dit moment het laatste waar ze zich druk om maakt. Ze heeft er dit jaar een andere zorg bij: haar 21-jarige zoon die gestationeerd is in de regio Donbass in Oost-Oekraïne. Hij vocht in de frontlinies in het conflict met de pro-Russische separatisten en raakte daarbij gewond. Nu is hij nog steeds in een van de barakken aan het oostelijke front om te herstellen van zijn verwondingen. Ook al is het een tijdelijke wapenstilstand, de sfeer in Oost-Oekraïne blijft grimmig. Terwijl Olha de stukken hout in de kachel gooit, vertelt ze verder: “In november mocht hij drie dagen naar huis. Dat was geweldig en gaf me zoveel vreugde. Hij vertelde me dat hij in februari voorgoed naar huis zou komen, maar nu is het met drie maanden uitgesteld. Ik pieker me suf over welk eten ik kan sturen naar hem zodat hij goed kan aansterken.” Ze neemt een denkpauze. “Ik bid God elke dag dat deze oorlog eindelijk voorbij mag zijn en dat mijn zoon veilig naar huis kan komen.”

Winterhout

“Gelukkig heb ik mijn geloof in God. Dat geeft me veel steun. Ik geloof dat God mijn zoon Sasha zal beschermen en voor hem zal zorgen. Net zoals Hij dat deed toen we geen hout konden kopen voor de kachel en Zending over Grenzen ons heeft geholpen. Anders hadden we de koude winter niet overleefd! En nu hebben we weer hout gekregen.” Er is heel wat hout nodig om de lange en donkere wintermaanden door te komen in Oost-Europa, maar Olha hoeft zich daarover gelukkig geen zorgen te maken dit jaar. “We hebben genoeg voor de hele winter!”. Terwijl ze het zegt, wordt Olha emotioneel. “De kosten van hout zijn vele malen hoger dan mijn pensioen. Met deze voorraad hoef ik me geen zorgen te maken of mijn kinderen het wel warm zullen hebben.

Als u Olha wilt helpen om de winter door te komen, klik dan op de websitelink onderaan dit item.

Jeannette Coppoolse
Zending over Grenzen
21-01-2016
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl/kou

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies