Menno en Renate: Glimlachen tekenen in El Salvador

Afgelopen december vertrokken Menno en Renate met OM voor twee weken naar El Salvador. In het bergdorpje La Ceiba hielpen ze mee met het project “Dibujando Sonrisas”, wat letterlijk vertaald ‘glimlachen tekenen’ betekent.

In de voorbereiding op het project draaiden ze mee met het vaste team van OM El Salvador en hebben ze onder andere de knutselwerkjes, liedjes en de bijbelverhalen verzorgd. In de tweede week konden ze alle voorbereidingen in de praktijk brengen door het programma te draaien met een groep kinderen tussen de drie en zes jaar.

Renate: “En glimlachen hebben we gezien! Sinds dit jaar ondersteunt OM de lokale pastor en zijn gemeente in dit dorpje. In de tijd dat OM hier werkt, is de gemeente gegroeid van vier naar elf gezinnen, maar er zijn nog veel onbereikte dorpelingen. Door het organiseren van een bijbelvakantieweek zijn meer dan tachtig kinderen en tientallen moeders bereikt!”

De liefde van Jezus zichtbaar maken

Het Drawing Smiles-project in El Salvador is een project waarbij kinderen een week lang op creatieve manieren bijbellessen krijgen, zoals in de vorm van toneelstukjes. De kinderen, die persoonlijk uitgenodigd worden voor het project, komen voornamelijk uit plattelandsdorpjes waar de honger naar het Evangelie groot is. Door diverse activiteiten wordt de liefde van Jezus aan de kinderen bekend gemaakt en worden ze geholpen bij het ontwikkelen van een relatie met Hem.

“De eerste week bestond uit een training waarin we vijf korte lezingen hebben gehad over het werken met kinderen. De tweede week was tof, omdat we met een backpack de berg op gingen om de kinderweek voor te bereiden. We hebben erg genoten van het enthousiasme en alle glimlachen. Het niet spreken van de Spaanse taal leverde enkele hilarische situaties op. Tijdens het kleuren van een tekening had Menno pas aan het eind door dat de jongens vroegen welke kleur een bepaald deel van de tekening moest zijn. Bij sommige kinderen was het haar van Jezus inmiddels paars en de lucht groen! Ikzelf speelde in een toneelstuk de rol van een kind die het allemaal niet begreep. Dit ging perfect, want eigenlijk snapte ik er ook helemaal niets van,” lacht Renate.

Lessen van een korte zendingsreis

“Zeker in de eerste week hadden we af en toe behoorlijk het idee van: wat doen we hier, waarom moeten we hier zijn? Door de mooie manier waarop alles was gelopen voordat we in El Salvador kwamen, hadden we het idee dat er een reden was waarom we daar moesten zijn. Toch denk ik dat het hele programma prima gedraaid had zonder ons en dat de impact van onze aanwezigheid veel meer op ons was dan op het project. De impact kwam pas toen we weer thuis waren en we weer moesten beginnen aan het dagelijkse leven hier.”

Op de vraag waar Menno en Renate God aan het werk hebben gezien, antwoordt Renate: “Aan het eind van de tweede week was er een dienst waarin alle groepen die een programma hadden gedraaid bij elkaar kwamen. Elke groep mocht een stuk vertellen van de ervaringen van die week. Die avond was echt heel bijzonder. We hebben met elkaar gezongen, gebeden en genoten van al het bijzonders wat er die week gebeurd was.”

“Het was voor ons allebei goed om twee weken met ons geloof bezig te zijn. We hebben genoten van de overgave en de passie waarmee El Salvadorianen kunnen zingen en kunnen bidden. Het was tof om te ervaren dat ondanks taalbarrières en cultuurverschillen we één zijn in ons geloof. We hebben veel aan deze twee weken gehad. We zijn nu zelfs aan het nadenken of we hier meer mee moeten doen!”

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
30-01-2016
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies