Is Nederland klaar voor de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen?

Vorig jaar hebben de Verenigde Naties (VN) zeventien nieuwe ‘Werelddoelen’ aangenomen. Bij deze Werelddoelen, ook wel de Global Goals genoemd, gaat het er niet meer alleen om wat een rijk land als Nederland in Burundi of Bangladesh moet doen. Het radicaal nieuwe is dat elk land moet doen wat in zijn vermogen ligt om de doelen op onder andere het gebied van armoedebestrijding en goede omgang met het milieu te behalen.

Wat wij bijvoorbeeld zelf moeten doen aan of tegen die smerige, hardnekkige kolencentrales die slecht zijn voor het milieu. Of aan al dat voedsel dat in Nederlandse prullenbakken belandt.

Daar waar de Werelddoelen inderdaad van nut kunnen zijn voor het verbeteren van de situatie van onze minderbedeelde medemens, draagt Woord en Daad er graag aan bij dat overheden, bedrijven en andere instellingen er ook daadwerkelijk iets mee doen. Want het opstellen van prachtige doelen is één; het invulling geven aan de doelen is natuurlijk een heel ander verhaal. En dat gaat niet vanzelf, want de belangen van mensen in ontwikkelingslanden komen niet altijd overeen met de belangen van ‘BV Nederland’. Woord en Daad vindt het belangrijk dat de belangen van de allerarmsten ook een plaats hebben in de Nederlandse politieke besluitvorming.

Suggesties voor invulling van de Werelddoelen

daarom heeft Woord en Daad donderdag 21 januari jl. samen met branchevereniging Partos en de Foundation Max van der Stoel een Seminar georganiseerd om samen met een grote groep van organisaties uit de ontwikkelingssector na te denken hoe Nederland concreet invulling kan geven aan de Werelddoelen. ’s Ochtends stonden we stil bij de vraag hoe Nederland door middel van coherent beleid voor ontwikkeling kan bijdragen aan het behalen van de Werelddoelen. ’s Middags stond in het teken van verdieping op een aantal thema’s. Hoe zorgen we dat de allerarmsten straks niet buiten de boot vallen? Wat zou er moeten veranderen om ervoor te zorgen dat Nederland inderdaad bijdraagt aan voedselzekerheid wereldwijd?

We streven ernaar dat wij als ontwikkelingsexperts op elk van deze thema’s een aantal duidelijke suggesties doen hoe Nederland inderdaad kan bijdragen aan het behalen van de doelen in 2030. Nederland kan zich daar ook in Europees verband voor inzetten. De suggesties zullen worden samengebundeld in een publicatie, die we later dit voorjaar aan minister Ploumen als vertegenwoordigster van de Nederlandse regering hopen aan te bieden.

Als Woord en Daad hopen wij inhoudelijk bij te dragen aan een hoofdstuk over voedselzekerheid, een hoofdstuk over het principe van ‘niemand achterlaten’, en aan een hoofdstuk over het werken aan duurzame mondiale waardeketens waardoor ook kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden een kans maken.

Politiek draagvlak

We zetten ons ervoor in dat de publicatie dit voorjaar in een hoorzitting in de Tweede Kamer besproken zal worden. Het is belangrijk dat de politiek zich ervoor inzet dat Nederland de doelen voortvarend invulling geeft in het binnenlandse beleid en in het buitenlandbeleid. Ook hopen we de komende maanden met diverse ministeries om de tafel te gaan om onze suggesties verder met hen te bespreken. We zien ernaar uit dat onze suggesties en beleidsaanbevelingen in het Parlement en ook door ministeries opgepakt gaan worden!

Eddie Krooneman – Woord en Daad
Woord en Daad
30-01-2016
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies