Hulp voor vluchtelingen bij de Bulgaars-Turkse grens

Bij de Bulgaars-Turkse grens wachten onder andere Kamal en Jamila. Kamal is een jonge vent. Hij leidde een normaal leven en studeerde aan de universiteit in Syrië. Totdat hij van de een op de andere dag moest vluchten vanwege de dreiging van IS.

Kamal is christen en liet huis en haard achter. Nu woont hij samen met zijn familie in één kamertje aan de grens. Hij kan niet terug naar zijn land en zegt: “Ik ben dankbaar dat ik hier ben, maar ik mis Syrië wel.” Jamila is een vrouw van middelbare leeftijd en is goed gekleed. Zij vluchtte samen met haar zeven gezinsleden vorig jaar uit Irak. Ze is dankbaar dat er mensen zijn die hen opvangen. Na alles wat ze heeft meegemaakt in haar vaderland, wil ze alleen nog maar vrede. Jamila is moslima.

Samen

Zomaar twee mensen uit verschillende landen met ieder een andere religieuze achtergrond. Wat ze echter gemeen hebben en wat hen samenbindt, is dat ze beiden vluchteling zijn en eindigden bij de grens van Bulgarije en Turkije. Afgelopen december vierden ze samen Kerst met duizenden andere vluchtelingen. Ook ontvingen ze een voedselpakket van Zending over Grenzen. In samenwerking met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNCHR) deelde de hulporganisatie 2000 extra voedselpakketten uit aan onder andere deze mensen.

Kamal vertelt: “We waren allemaal zo blij toen we de pakketten zagen. Vooral de kinderen in het vluchtelingenkamp. Voor de eerste keer in lange tijd zag ik ze weer lachen.” Ook de UNCHR was blij met de samenwerking. De voorzitter van de vrouwenopvang in Bulgarije, Linda Awanis is zelf een voormalig Irakese vluchteling. Ze vertelt: “De hulp van Zending over Grenzen heeft een grote impact gehad op de asielzoekers bij de grens want de staat kon niets voor hen doen. De meesten van hen vieren nooit Kerst en voor hen begint het nieuwe jaar eind maart, maar dit gebaar was hun eerste stap naar integratie.” Jamila beaamt dit en zegt: “Als moslim kennen we deze traditie niet, maar afgelopen december heb ik voor het eerst Kerst gevierd. Er waren cadeautjes en lekkernijen en de kinderen waren zo blij. Ook was het zo onverwacht voor ons om een voedselpakket te ontvangen. Ik had in Irak buren die christen waren en ik heb hier ook veel christenen ontmoet. Het zijn goede mensen en het voelt alsof ze m’n broers en zussen zijn!”

Hoop

Zowel Kamal als Jamila weet niet wat de toekomst hen zal brengen. Jamila: “Het was afschuwelijk wat ik allemaal heb meegemaakt in mijn land. Dus mijn wens en mijn droom voor 2016 is dat er vrede komt.” Kamal: “Op dit moment leven we als familie in één klein kamertje en we hebben niet veel ruimte. Ook hebben geen toekomstplannen voor 2016, maar we hebben hoop in Jezus!”

Jeannette Coppoolse
Zending over Grenzen
04-02-2016
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl/kou

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies