Reactie SGP op rapport: Voltooid leven

Het is een belangrijk signaal en wijze conclusie dat deze breed samengestelde commissie het niet wenselijk vindt de bestaande wetgeving te verruimen. Een belangrijke aanbeveling van de commissie is het voorkomen van eenzaamheid en een herwaardering van ouderdom als levensfase. Kortom: het gaat hier niet om een juridisch probleem, maar vooral om een maatschappelijke opdracht.

De commissie legt er terecht de vinger bij: hulp bij zelfdoding bij een ‘voltooid leven’ raakt de samenleving als geheel. Het gevolg kan zijn dat er een negatief beeld van ouderen ontstaat en dat zij druk ervaren uit hun omgeving.

Kees van der Staaij: ‘De individualisering van de samenleving eist een hoge tol: mensen slijten hun oude dag soms in grote eenzaamheid. We moeten voorkomen dat ouderen zich moeten verdedigen voor het feit dat zij nog leven.

Het is ontzettend verdrietig als oude mensen, uit eenzaamheid, hun leven zinloos vinden.

De SGP neemt die zorg serieus. Het leven is het meest kostbare geschenk dat God ons geeft. De SGP is het er fundamenteel mee oneens om het antwoord op die vragen te zoeken in een zelfgekozen dood. Liefdevolle zorg en aandacht is niet alleen voor de zorginstellingen de belangrijkste opdracht, maar voor de hele samenleving.

SGP Peter Schalk
© Toff-fotografie voor christelijknieuws.nl
05-02-2016
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies