Missionaire trainingsdag: gastvrije gesprekken over geloof

Op zaterdag 16 april 2016 geeft Bert Bakker in samenwerking met de Missie Nederland een training over Anderen tevoorschijn luisteren. “Bijna al onze missionaire plannen gaan uit van ‘’Kom naar ons: wij hebben een veilige plek waar het over geloof of zingeving kan gaan”, aldus Bakker.

Uit onderzoek weten we dat

• er een groot verlangen is naar zingeving

• veel mensen een plek missen om over hun verlangen en vragen te praten

• en maar een klein deel van deze doelgroep denkt dat de kerk hen kan helpen.

Als onze veilige plekken moeizaam worden opgezocht, zouden we ook veilige plekken kunnen leren maken op de plaats waar we anderen ontmoeten.

Waar je ook maar samen bent, gesprekken kunnen aan diepgang winnen. En vaker vanzelfsprekend over God, geloof en zingeving gaan. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat mensen met een groot hart voor anderen in hun verlangen naar diepte in een gesprek vaak net dát doen wat je beter na kunt laten

Op deze trainingsdag leer je een nieuwe stijl waarmee je de ander vol respect tevoorschijn luistert – een houding en tools. Anderen tevoorschijn luisteren is afgeleid van motiverende gespreksvoering. Deze respectvolle manier van gesprekken voeren verspreidt zich als een olievlek over vrijwel alle mensgerichte beroepen. Bakker introduceerde de methodiek in boekvorm in Nederland. Hij traint professionals in zorg en welzijn, voorgangers, predikanten en vrijwilligers in binnen- en buitenland.

Tijdens de interactieve trainingsdag worden de basisprincipes uitgelegd en in oefeningen verkend.

’Bij een kerstmarktkraam kwam ik in gesprek met iemand die niet kerkelijk was. Ik nodigde hem uit voor onze Kerstdienst. Hij sloeg het aanbod af en vertelde over wat hij op de kerk aan te merken had. Vroeger zou ik op zo’n moment argumenten hebben aangevoerd om toch te komen ‘’omdat het bij ons anders was’’. Maar na de training van Bert Bakker reageerde ik anders; ik bewoog luisterend mee met de opmerking en de man begon (vanzelf) meer van binnenuit te vertellen. Hij voelde zich door mij niet overruled maar uitgenodigd. We waren beide blij met de ontmoeting’.

Zaterdag 16 april 2016 is een leerzame dag voor wie zich als voorganger, oudste, kringleider, missioniair of pastoraal betrokkene of ouder in de volgende vragen herkennen:

• Gesprekken gaan over van alles, maar zijn minder vaak persoonlijk dan ik zou willen

• Waarom werkt overtuigen en adviseren soms goed, maar vaak juist averechts?

• Hoe begeleid je iemand die zegt Eigenlijk zou ik wel…, maar… zo, dat hij geholpen wordt om een keus te maken?

De trainingsdag vindt plaats in de Goede Herder Kerk te Nijkerk, gelegen op 100 m van station Nijkerk. Adres: Willem Alexanderplein 14. De dag duurt van 10-15.30 uur (inloop vanaf 9.30 u). Gastheer van de dag is Gerard van der Schee, ABC-regiocoördinator en GoedBoos-coach.

De kosten zijn € 35 p.p. inclusief koffie bij aankomst en soep in de middagpauze (zelf lunch meebrengen).

Gerard van der Schee

16-02-2016
Evangelisatie
https://www.missienederland.nl/activiteiten

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies