Zuster Dorien Peet 40 jaar diacones

Op 1 maart 2016 is het 40 jaar geleden dat zr. Dorien Peet intrad als diacones. Daarvóór was zij jaren werkzaam als verpleegkundige in verschillende ziekenhuizen.

Ze vertelt: “Tijdens de opleiding in Rotterdam schoof een collega iedere maand een evangelisatieblaadje onder mijn deur, maar dat gooide ik meteen in de vuilnisbak. Deze collega werd diacones. Ze vroeg me naar een Adventsconferentie in Amerongen te komen. Ik was erg onder de indruk van de sfeer en de wijze waarop de zusters over God spraken, vanuit een persoonlijke relatie. In januari 1971 sprak een woord uit Mattheüs 17 me erg aan: ‘En Jezus kwam bij hen en raakte hen aan.’ Het was op dat moment of het met mij gebeurde. Dat is de grote ommekeer geworden. Toch heeft het nog vijf jaar geduurd voordat ik intrad. Toen ik eenmaal het besluit had genomen, ervoer ik een enorme vrede”.

Aan haar begintijd aan de Wanningstraat in Amsterdam heeft ze mooie herinneringen: “We hadden een bejaardenpension, deden veel aan kinderevangelisatie en ik zat in de wijkverpleging. Je kwam de meest interessante mensen tegen. Ik herinner me een 84-jarige vrouw, die wilde dat ik bij haar bleef zitten als ze in bad ging. We praatten over van alles, ook over het geloof. Uiteindelijk heeft zij een keus voor God gemaakt en haar euthanasieverklaring ongedaan gemaakt!”

Zr. Dorien werkte 6 jaar bij de diaconessengemeenschap in Rwanda en zette samen met de zusters onder meer een weesdorp op: “Mijn wens om ooit naar het zendingsveld te gaan, werd toen bewaarheid. Het was mooi dat je heel basaal en concreet hulp kon verlenen”. In 2001 werd ze in een crisissituatie gevraagd leidinggevende taken in Nederland op zich te nemen. Ze omschrijft deze tijd als een ‘ingrijpende maar ook mooie periode, waar Gods barmhartigheid zichtbaar was’. Terugkijkend zegt ze: “ik heb een heel afwisselend en boeiend leven met hoogte- en dieptepunten, waarin de trouw van God de rode draad blijft.”

De 68-jarige zr. Dorien is absoluut geen stilzitter. Ze is voorzitter van Abaja ba Kristo, een stichting die projecten in Rwanda steunt en van het Sociaal Vangnet in Amerongen. Verder begeleidt ze Refresh-weekends voor mensen die even op adem willen komen. Op 26 april 2014 ontving zij een lintje. De altijd bescheiden zr. Dorien hierover: “Ik heb gedaan wat ik moest doen, maar God is het Die daarvoor de eer toekomt.”

Jose Breekveldt
Zendings-Diaconessenhuis Bethanie
29-02-2016
Kerk
https://www.zdh.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies