Chinese voorganger veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf

De Chinese kerk groeit zo snel dat de overheid nerveus wordt. Er wordt geschat dat het aantal Chinese christenen al zo’n 100 miljoen bedraagt. Als een waarschuwingssignaal naar de Chinese christenen zijn de Chinese voorganger Bao Guohua en zijn vrouw Xing Wenxiang afgelopen week veroordeeld tot veertien en twaalf jaar gevangenisstraf.

Bao Guoha en vrouw werden onlangs beschuldigd van corruptie, financiële vergrijpen en het bijeenbrengen van grote groepen om de maatschappelijke orde te verstoren. Bao leidde een door de overheid toegestane protestantse kerk. Ze kregen ook nog een boete van – omgerekend – 18.000 euro.

Toch blijkt de situatie anders te zijn. Volgens huiskerkleider Zheng Leguo werden beiden opgepakt omdat ze zich verzetten tegen de verwijdering van het kruis op hun kerkgebouw.

Al eerder werden kerkleiders en andere christenen opgepakt die in verzet kwamen bij de acties van de overheid om kruisen te verwijderen van hun kerkgebouwen. In januari jl. kwam de overheid ook in actie tegen voorganger Josph Gu Yuese van de door de overheid toegestane Chongyikerk. Ook vanwege verzet tegen de verwijdering van kruisen van kerkgebouwen zou hij uit zijn functie zijn ontheven. Het RD meldt dat zijn zaak inmiddels is geseponeerd en dat de voorganger is vrijgelaten.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
05-03-2016
Kerk
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies