Bidden voor Cuba

Iedere eerste vrijdag van maart is het wereldgebedsdag. Dit jaar is wereldgebedsdag voorbereid door Cuba. Hoofd buitenland Joyce van de Veen vertelt over de bijbelnood in dit land.

Na een paar belpogingen via Whatsapp en Messenger heb ik contact met mijn collega van het Cubaans Bijbelgenootschap, Alisney Rodriguez Galan. Skype – dat ik bijna dagelijks gebruik voor contact met mijn buitenlandse collega’s – werkt niet op Cuba. Sinds een paar maanden hebben Cubanen sneller internet. Handig voor mij als ik met Alisney bij wil praten. Ik wil haar spreken over de bijbelverspreiding op Cuba, in het kader van ons gezamenlijk project ‘1 miljoen bijbels voor Cuba’.

Vraag naar bijbels materiaal neemt toe

Alisney vertelt me over de situatie op Cuba: ‘We zien de vraag toenemen naar bijbels materiaal voor kinderen, vrouwen en ouderen.’ Zij heeft een grote passie voor de volgende generatie. ‘In 2016 willen we meer doen om gezinnen te bereiken. Gezinnen leven onder de armoedegrens. Kinderen gaan wel naar school, maar moeten regelmatig daarnaast ook werken om te zorgen voor inkomsten. Wij van de Cubaanse Bijbelcommissie zijn op zoek naar goed materiaal om families te helpen te leven volgens bijbelse principes en kinderen de opvoeding te geven die ze verdienen.’

Transport van bijbels materiaal is lastig

Als er eenmaal bijbels materiaal is, loopt de Bijbelcommissie aan tegen een volgende hindernis. Cuba is zo’n 1.200 kilometer lang en 2,5 keer zo groot als Nederland. Er rijden treinen, bussen, auto’s en taxi’s. Maar heel veel transportmiddelen zijn zeer oud en aan vervanging toe. ‘Wij gebruiken alle mogelijke vervoersmiddelen om te zorgen dat Bijbels naar de uithoeken van Cuba worden verspreid, zelfs oude schoolbussen,’ aldus Alisney. ‘Het blijft moeilijk om ook de bergachtige gebieden te bereiken. We willen graag een kleine vrachtauto kopen, maar het is nog niet gelukt de juiste invoerdocumenten te regelen. Hopelijk gaat dit in de toekomst gemakkelijker.’

Toewijding

Als ik mijn gesprek met Alisney beëindig, ben ik dankbaar voor alles wat er op Cuba gebeurt. Ik merk een enorme toewijding van mijn collega’s van de Cubaanse Bijbelcommissie om aan de vraag naar bijbels en bijbelse materialen te voldoen. De omstandigheden werken vaak niet mee.

Bidden voor Cuba

Vandaag is het Wereldgebedsdag. Deze keer is Cuba uitgekozen als land om voor te bidden. De collega’s van de Cubaanse Bijbelcommissie vragen ons te bidden voor het voorspoedig importeren van de benodigde materialen en voor het maken van goede afwegingen in alle ontvangen verzoeken voor bijbels materiaal. Ik geef hun vragen graag door!

Joyce van de Veen, hoofd buitenlandwerk NBG
NBG
15-03-2016
Evangelisatie
https://www.bijbelgenootschap.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies