Post-traumatische stress en Franse frietjes

Twintig jaar geleden vocht hij als jonge vent in de frontlinie tijdens de oorlog in Bosnië en verloor een aantal van zijn kameraden. Vervolgens vond hij de liefde van z’n leven om die een aantal jaren later te verliezen aan een andere vijand: kanker. En of dat nog niet genoeg was, kreeg hij twee jaar geleden drie hartinfarcten in drie dagen met daar bovenop een longontsteking.

Soms loopt het leven heel anders dan verwacht. Dat geldt zeker voor Marinko Sunjic. Op wonderbaarlijke wijze overleefde hij al deze tragische gebeurtenissen, maar zijn leven veranderde compleet. Hij was altijd de kostwinner en verdiende geld als vrachtwagenchauffeur. Zijn vrouw was thuis voor de twee kinderen. Maar toen zij op veertigjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker, had hij ineens de volledige zorg voor de kinderen. En als gevolg van zijn ‘ziek-zijn’ verloor hij ook nog eens zijn baan.

Juiste moment

Ondanks het feit dat er enorm veel is gebeurd in het leven van vader Marinko -en er recentelijk een post-traumatische stresssyndroom is geconstateerd zoals bij veel soldaten die vochten in de oorlog in Bosnië- gaat hij er wel voor. Hij is een bescheiden man die niet stil kan zitten en graag zorgt voor zijn zoon Noa van acht en zijn dochter Lucija van veertien jaar. Hij vertelt: “Dit had ik nooit verwacht! Ik heb nooit om hulp gevraagd, maar op een dag kwamen jullie langs en boden hulp aan. Dat is echt bijzonder, want in dit land kijkt niemand naar elkaar om.” Zending over Grenzen bood vorig jaar op het juiste moment het Zaaigoedproject aan in de vorm van een doos met zaden die hij zelf kon planten op het stukje grond dat hij heeft. Ook werd het gezin geholpen met praktische zaken als schoolboeken, meubilair en medicijnen.

Enthousiast

Door alle omstandigheden was Marinko genoodzaakt zijn leven om te gooien. Hij heeft nu een heel nieuw vak geleerd en kreeg ondersteuning in hoe hij de grond moet bewerken. Hij ontving daarvoor de juiste materialen. Dochter Lucija was direct enthousiast bij het ontvangen van het zaaigoed en kon niet wachten om haar vader te helpen met planten. Ze helpt haar vader nog steeds op het land en heeft sinds het overlijden van haar moeder veel huishoudelijke taken op zich genomen. Daarbij volgt ze een studie voor fysiotherapie. Lucija: “Ik hou van praktische studies. Wanneer ik thuis ben, maak ik m’n huiswerk en zorg ik voor m’n broertje.” De zes jaar jongere Noa heeft een lichte verstandelijke beperking. Elke week brengt vader Marinko hem naar logopedie om goed te leren praten. Daarbij gaat Noa naar speciaal onderwijs, waar het schrijven en het praten ook wordt geoefend. Hij is ook zichtbaar verblijd met al het zaaigoed. Met name met de pootaardappelen. Wanneer hij die ziet, roept hij uit: “Aardappelen! Ik ben gek op Franse frietjes!”

Een jaar later heeft het gezin een geweldige oogst die voorziet in hun behoeften en waarvan zelfs een deel verkocht kan worden. Vol liefde kijkt Marinko naar zijn kinderen en zegt: “Ik zal altijd voor hen blijven vechten!”

Jeannette Coppoolse
Zending over Grenzen
24-03-2016
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl/wat-doen-we/zaaigoed

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies