Gezinsfundament: Zeven sleutelprincipes in mediaopvoeding

(Sociale) media en internet spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Bedenk je maar eens hoe vaak per dag je even je smartphone checkt op berichtjes of iets opzoekt op internet. Kinderen zien van kleins af aan ons hier mee bezig en zijn nieuwsgierig. Ze gaan hier zelf ook mee experimenteren en mee spelen.

Dan ontstaat voor veel ouders een vraag: hoe ga ik hier als opvoeder mee om? Stel ik grenzen, en zo ja welke? Hoe begeleid ik mijn kind op een goede manier in deze digitale wereld? Om jullie daarbij te helpen, hebben wij zeven sleutelprincipes op een rij gezet.

1. Laat het gebruik van media en devices (computer, telefoon, tablet) geen taboe zijn. Als je er niet met je kinderen over praat, kun je ze ook niet begeleiden en opvoeden.

2. Wees je ervan bewust dat kinderen de moderne media nodig zullen hebben in hun leven. Geef je kinderen daarom de ruimte om te experimenteren en dingen te leren.

3. Ontdek hoe leuk en handig diverse apps zijn. Zo zijn er veel apps te vinden waarmee je kinderen kunnen leren tellen, rekenen, lezen, een taal kunnen leren, etcetera. Ook zijn er leuke apps die je kunt gebruiken bij de geloofsopvoeding van je kinderen.

4. Maak onderscheid tussen consumeren (bezig gehouden worden) en produceren. Alle tijd die je kinderen bezig zijn met het consumeren van media, gaat grotendeels ten koste van hun ontwikkeling. Dit in tegenstelling tot tijd dat kinderen bezig zijn met produceren. Je kinderen zijn dan actief en creatief bezig.

5. Zorg voor voldoende afwisseling in activiteiten. Met name bij jonge kinderen is het raadzaam het gebruik van media zeer beperkt te houden. Maar ook als kinderen wat ouder zijn, is het van belang dat ze ook andere dingen ondernemen.

6. Zorg dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Maak zelf bewuste keuzes in je eigen mediagebruik en inspireer kinderen om offline dingen te doen. Maak ook bepaalde basisafspraken met elkaar wat jullie belangrijk vinden in jullie gezin.

7. Geef je kinderen vrijheden die ze aan kunnen. Leg aan je kinderen uit dat ze zelf in de hand hebben hoeveel vrijheid ze krijgen, door te laten zien dat ze verantwoordelijk genoeg zijn om hier mee om te gaan. Dit zal hen stimuleren om te leren zichzelf te beheersen.

Op www.gezinsfundament.nl/7-sleutelprincipes-in-mediaopvoeding gaan we uitgebreider in op al deze tips en geven we praktische voorbeelden. Ook vind je daar een tip voor een hele handige app waarmee je als ouders de schermtijd van je kinderen gemakkelijk kunt begrenzen.

Imke Wijnhorst
© Henk-Jan Oudenampsen
31-03-2016
Onderwijs
https://www.gezinsfundament.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies