Woord en Daad: oog voor vluchtelingen in de regio

GORINCHEM – Het jaar 2015 stond in het teken van vluchtelingen. Vluchtelingen ver weg, maar ook steeds dichterbij. Veel harten en portemonnees zijn er opengegaan voor mensen op drift. De voorzitter van de Raad van bestuur Jan Lock: “Veel giften gingen naar de opvang van vluchtelingen in Europa. Dat liet onze inkomsten dalen, maar we zijn vooral dankbaar dat mensen laten zien dat ze een hart hebben voor hun naaste in nood.”

De totale inkomsten van Woord en Daad zijn ten opzichte van 2014 met 6,1% gedaald, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag. Zowel inkomsten vanuit particulieren als vanuit subsidies en aandeelacties van derden zijn lager dan in 2014. Deels is dit te verklaren door het doorschuiven van een deel van de MFS-subsidie naar 2016. Verder bleek dat vooral in december inkomsten lager uitvielen dan verwacht, deels vanwege de grote aandacht voor de vluchtelingenproblematiek. De inkomsten van bedrijven (+21%) en vermogensfondsen (+10%) zijn gestegen.

De vluchtelingenstroom daagde Woord en Daad uit om na te denken over een zinvolle bijdrage aan de problematiek. We steunden projecten rond opvang van vluchtelingen in de regio, met name in Jordanië en Irak. Maar we deden meer. Voor veel jongeren in Oost-, West- en Noord-Afrika trekt een nieuw bestaan over de Middellandse Zee. We wilden de zuigkracht verzwakken door een eerlijk beeld neer te zetten, maar ook het bestaan in de eigen omgeving beter, mooier en toekomstbestendiger te maken. Zodat de eigen omgeving niet langer de jongeren uitspuugt, maar vasthoudt en hen mee laat bouwen aan hun eigen bestaan, het bestaan van hun familie en hun toekomstig gezin, de toekomst van hun gemeenschap en land. Dat gebeurde onder meer door jongeren niet alleen goed onderwijs aan te bieden, maar ook door hen te helpen bij het vinden van een baan.

Ook buiten Afrika bekeken we wat nodig was om de vele facetten van armoede te bestrijden. Zo besteedden we veel aandacht aan kwaliteitsverbetering van onderwijs, versterking van landbouwkundige waardenketens die winstgevend zijn én werkgelegenheid en inkomen opleveren en aan beleidsbeïnvloeding. Omdat een coherent beleid van overheden, waarin het beleid van de verschillende departementen elkaar versterkt in plaats van tegenwerkt, ook in grote mate bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen in armoede.

Op de bijgevoegde foto (die ook de voorkant van het jaarverslag staat) staat een koffieboer in Nicaragua. Samen met partnerorganisatie PAC stimuleert Woord en Daad het ondernemerschap van arme koffieboeren, omdat op die manier duurzame ontwikkeling tot stand komt. De koffie uit Nicaragua is nu ook te koop via de Woord en Daad-comités.

Mariska Dijkstra
Woord en Daad
31-03-2016
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies