Kees Kraayenoord: Le Pas Opton is een perfecte vakantie-cocktail

“Wanneer ik Le Pas Opton (LPO) moet omschrijven dan is het een cocktail van lol, rust en gezelligheid met gebed, aanbidding en Gods Woord”, zegt spreker en aanbiddingsleider Kees Kraayenoord over het vakantiepark Le Pas Opton van de Britse organisatie Spring Harvest Holidays. Twee zomers geleden vierde hij er samen met zijn gezin voor het eerst vakantie en afgelopen zomer verzorgde hij de aanbidding tijdens de Nederlandse week.

Je zou Spring Harvest ook wel de Engelse Opwekking kunnen noemen. Elk jaar organiseert de organisatie grote bijeenkomsten te vergelijken met de pinksterconferentie van Opwekking. Ook heeft zij een vakantiepark genaamd Le Pas Opton dat in de prachtige Vendée in West-Frankrijk ligt. Vlakbij het vakantiepark ligt het pittoreske kustplaatsje St. Gilles Croix de Vie. Daar vind je witte zandstranden en een prachtige zee met watertemperaturen tot 26 graden dankzij de warme golfstroom. De meer dan 2.250 zonuren per jaar in deze kuststreek zijn te vergelijken met het aantal zonuren aan de kust van de Middellandse Zee.

Thuiskomen

Zodra je aankomt op het vakantiepark voel je je direct welkom en op je gemak. Niet alleen door het christelijke of internationale karakter, maar ook door de ongedwongen sfeer van het park. Allemaal ingrediënten waardoor gasten elk jaar terugkomen om bij te tanken, te ontspannen en mede-gelovigen te ontmoeten. Deze zomer wordt het ook weer een beetje thuiskomen in de Vendée voor Kees Kraayenoord en zijn vrouw Nicole. Kees: “LPO was misschien wel één van de leukste en de meest inspirerende vakanties die we ooit als gezin hebben gehad. Juist de cocktail van lol, rust en gezelligheid met gebed, aanbidding en Gods Woord is alles wat ik in een vakantie nodig heb.”

Gezinsvakantie

In het hoogseizoen is er elke ochtend een eigen kinder- en jeugdprogramma, zodat ook ouders kunnen ontspannen tijdens de vakantie en bijvoorbeeld naar de bijbelstudie kunnen gaan in de ochtend. Diana Langerak ging afgelopen zomer voor het eerst naar LPO met haar man en drie kinderen van 5, 3 en 1 jaar. Diana: “De kinderen vonden de animatie, het strand en het zwembad met de glijbaan geweldig. Een camping met alles erop en eraan. En met jonge kinderen was het erg handig dat we niet per se van de camping af hoefden, alles was binnen handbereik.” Het gezin Vega Sánchez viert met hun zeven kinderen in de leeftijd van 6 tot 19 jaar, samen met opa en oma, al meerdere jaren hun vakantie op LPO. Moeder Annejo -getrouwd met Julio uit Costa Rica- houdt vooral van het internationale en interkerkelijke aspect. “Er komen mensen uit verschillende landen en dus ook met een andere geloofsbeleving. Voor de kinderen is het leuk om zo even out of the box te genieten. Ze ervaren er saamhorigheid met andere gelovige jongelui.” Zelf ervaart Annejo een vakantie op LPO als één waarin je niet alleen lichamelijk maar ook mentaal tot rust komt. “De kinderen hebben hun eigen programma, zodat je als ouder eventjes kunt ontspannen en tijd kunt nemen voor Gods woord.”

Internationaal

De voertaal op het park is Engels, maar het personeel spreekt diverse talen. Tijdens de Nederlandse week is er Nederlandse vertaling en begeleiding bij de kinderdiensten. Ook tijdens de familiedienst op zondag is er Nederlandse vertaling. De van oorsprong Amerikaanse Carolyn Ros -die opgroeide in Japan en trouwde met de Nederlandse Johan- voelt zich als een vis in het internationale water van LPO. Ze verzorgde een aantal jaren de Nederlandse vertaling. Vorig jaar echter was zij niet achter de schermen actief maar op het podium als één van de sprekers tijdens de Nederlandse week. Carolyn: “Wat ik heerlijk vind van LPO zijn de mensen. Ik hou van mensen! LPO is zo’n unieke combinatie: mensen van verschillende landen komen bij elkaar in een omgeving die rustig is en mooi en zeer uitnodigend, om na te denken en te praten over de diepere dingen van het leven. Persoonlijk vind ik het heerlijk om ’s morgens vroeg te wandelen op het vakantiepark. Het is echt een oase van rust. Na een week LPO ga ik –ook als spreker en vertaler- verfrist naar huis, klaar voor nieuwe uitdagingen!”

Nederlandse week 2016: 18-25 juli

Jeannette Coppoolse
Kees Kraayenoord
31-03-2016
Samenleving
https://www.springharvestholidays.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies