Gevolgen na ramp Tsjernobyl nu pas duidelijk

Hulporganisatie Zending over Grenzen blijft kansarme mensen in Oekraïne ondersteunen en helpt hen om aan de vicieuze armoedecirkel te ontsnappen. Ook roept de organisatie op om de slachtoffers van de nucleaire ramp van Tsjernobyl te ondersteunen, omdat nu – 30 jaar- de gevolgen pas echt aan het licht komen.

De hulporganisatie, die arme en kwetsbare mensen in Oost-Europa helpt, uit haar zorg over de hoeveelheid mensen die vandaag de dag de gevolgen van de ramp ondervindt. Zij werkt met 300 gezinnen in het besmette gebied, waarvan bijna de helft kampt met enorme gezondheidsproblemen. Een aantal heeft ernstige vormen van kanker.

Zo ook Helena Kyryshko, moeder van negen kinderen (foto), die op 200 kilometer afstand woont van het getroffen gebied. Ze heeft inmiddels haar zesde chemokuur achter de rug. Helena vertelt: “Er wonen hier veel mensen met kanker. Toen de ramp gebeurde, heeft niemand iets gezegd over de gevolgen ervan. We kwamen erachter via andere landen en toen was het te laat voor velen van ons. Ook de regering heeft haar mond gehouden.” Helena is de spil van het gezin en vervolgt: “Het liefst wil ik mijn kinderen zien opgroeien. Maar als het mijn tijd is om te gaan en mijn Schepper te ontmoeten, dan accepteer ik dat en ben ik er klaar voor.”

Zending over Grenzen werkt met gezinnen als die van Helena die amper rond kunnen komen, laat staan een medische rekening kunnen betalen. Ze biedt niet alleen praktische hulp aan maar ook emotionele ondersteuning. Tevens biedt de hulporganisatie ondersteuning voor de lange termijn, zodat een gezin kan groeien naar zelfstandigheid.

Peter van der Bijl, directeur van Zending over Grenzen zegt: “Helena was een kind toen de ramp in Tsjernobyl plaatsvond. En nu is de realiteit dat haar kinderen misschien zullen opgroeien zonder moeder. Het raakt me om te zien dat deze ramp niet een gezin raakt maar meerdere en generaties zelfs. We mogen hen zeker niet vergeten!”

De hulporganisatie roept mensen op in Nederland om hun steun te betuigen aan de mensen in Oekraïne door een gezin te sponsoren voor langere tijd. Voor meer informatie: www.helpeengezin.nu

• Tsjernobyl was een kerncentrale in de stad Pripyat, Oekraïne

• Op zaterdag 26 april 1986 explodeerde een van de kernreactors waarmee de grootste nucleaire wereldramp een feit werd

• De explosie van Tsjernobyl zorgde voor 400 keer meer radioactief materiaal in de atmosfeer dan toen de atoombom viel op Hiroshima (IAEA rapport, 1996)

• Meer dan 3,5 miljoen mensen waren het slachtoffer, waaronder 1,5 miljoen kinderen (V.N)

• Er zijn momenteel 6.000 mensen met schildklierkanker en men verwacht 16.000 meer (TORCH 2016)

• 5 miljoen mensen wonen nog steeds in de zeer besmette gebieden (TORCH 2016)

• Zending over Grenzen werkt in de zes armste landen in Europa: Albanië, Bosnia-Herzegovina, Bulgarije, Moldavië, Roemenië en Oekraïne

• Zending over Grenzen ondersteunt ongeveer 300 gezinnen die woonachtig zijn in de besmette gebieden

• Het gezinssponsorprogramma helpt gezinnen in armoede op weg naar een zekere zelfstandigheid. Het begint met het voorzien in basisbehoeften. Daarna wordt een gezin gecoacht om in hun eigen behoeften te voorzien en om eventueel zelfs een kleine onderneming op te zetten

Zending over Grenzen
Zending over Grenzen
04-04-2016
Hulpverlening
https://www.helpeengezin.nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies