Joodse historie bevestigd door vondsten in Tempelberg-puin

Vorige maand werden onder een parkeerplaats in Jeruzalem twee zegels met namen gevonden uit de eerste tempelperiode. Ze maakten waarschijnlijk deel uit van een zegelring en werden gebruikt om officiële documenten zoals handelscontracten te ondertekenen. Deze vondst staat niet op zichzelf, op meer plaatsen in Jeruzalem worden de laatste jaren bijzondere archeologische ontdekkingen gedaan.

Zo zijn in het puin dat afkomstig is van de Tempelberg stukjes van Israëls rijke verleden blootgelegd. In het aprilnummer van Weet Magazine worden de opvallendste vondsten uit dit Tempelberg-puin besproken.

In 1995 werden de ondergrondse ‘Stallen van Salomo’ tot moskee omgebouwd, zonder dat daarbij toezicht was van een universiteit of erkende archeologische dienst. Een deel van het puin dat tijdens de verbouwing vrijkwam werd in het nabijgelegen Kidrondal gedumpt. Archeologen verwachtten destijds dat in dit bouwafval archeologische schatten te vinden waren en begonnen in 2005 met het onderzoeken van het puin.

Dit gebeurde onder de naam ‘Temple Mount Sifting Project’, het Tempelberg Zeefproject. Tien jaar na dato is al meer dan de helft van het beschikbare materiaal onderzocht. Dit leverde diverse historische schatten op.

De spectaculairste vondst tot nu toe is een zegel uit de eerste tempelperiode waarop de naam van een tempelpriester staat. Dit zou een sterke aanwijzing kunnen zijn dat niet de moslimgemeenschap, maar de Joden de oudste claim op de heilige plaats hebben.

Daarnaast zijn verschillende pijlpunten gevonden, onder andere van Babylonische en Romeinse legers. De vondst is belangrijk omdat het de correctheid van de Bijbelse geschiedenis bevestigt. De archeologische ontdekkingen leveren ook informatie uit culturen waarover de Bijbel zwijgt. Zo zijn er Egyptische scarabeeën – amuletten in de vorm van een mestkever – ontdekt uit het tweede millennium vóór Christus en munten en potscherven uit bijvoorbeeld de Byzantijnse periode. Hieruit valt de grote invloed van wereldmachten als Egypte en Constantinopel op het Heilige Land af te leiden.

Bij de bouwwerkzaamheden op het Tempelplein in 1995 is niet al het puin in het Kidrondal gestort; van meer dan de helft is niet bekend waar het is gebleven. Ook vorig jaar zijn weer opnieuw bouwwerkzaamheden uitgevoerd. Men probeert nu te achterhalen waar dat puin is gebleven, zodat dit ook kan worden onderzocht. De toekomst zal uitwijzen of er nog meer opzienbarende ontdekkingen uit het afgegraven puin worden gedaan.

Meer over het Temple Mount Sifting Project is te vinden in het aprilnummer van Weet Magazine dat op donderdag 7 april verschijnt.

Weet Magazine
Weet Magazine
05-04-2016
Buitenland
https://www.weet-magazine.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies