Libanon update: Een sprankje hoop

De winter is de zwaarste tijd om vluchteling te zijn in de Bekavallei in Libanon. “Vorig jaar hadden we veel sneeuwstormen,” vertelt Mamdouh, die met zijn vrouw Noor en hun drie kinderen in een tent woont. “Ik moest ‘s nachts opblijven om de sneeuw van de tent te halen zodat hij niet zou instorten of scheuren.”

In de winter is er bovendien veel brandgevaar in de tenten. Tijdens de koude nachten moeten de mensen hun kachels aan laten om warm te blijven.

Mamdouh dacht dat hij dit jaar voorbereid was op de winter. “Ik heb een winterpakket gekregen van Medair,” zegt Mamdouh. “Ik heb mijn tent gerepareerd en met hout verstevigd tegen de sneeuw en de wind.”

Maar sneeuw en wind zorgden in januari niet voor problemen. Het kwam door de kou.

“Het was een ijskoude nacht en we moesten de kachel aan laten, omdat we onder de dekens niet warm genoeg bleven,” vertelt Noor. “Ik weet niet precies hoe het gebeurde. Ineens was er brand. Misschien kwam er een deken tegen de kachel aan of viel de kachel om, maar alles stond in brand.”

Mamdouh en Noor brachten hun kinderen direct uit de tent en buren hielpen mee om het vuur te doven. In een ogenblik waren ze alles kwijt. De weinige bezittingen die ze nog hadden, werden door het vuur verteerd. “Ik herinner me hoe we uit Syrië vluchtten, hoe we alles kwijtraakten en dat mijn grootste angst was dat we één van onze kinderen zouden kwijtraken,” zegt Noor. “Ineens kwam het allemaal terug, de vreselijke gedachten, de onveiligheid en de pijn.”

De volgende morgen kreeg Medair van de VN het nieuws over de brand in de tent te horen. We gingen direct naar het kamp. “Ze hadden niets meer,” vertelt senior onderzoeker Omar. “We hebben snel een noodonderdakinterventie opgezet. Het gezin kreeg een groot dekzeil, houten panelen, multiplexplaten, gereedschap en matrassen met dekens.”

“Het was ongelofelijk dat we zo snel hulp en een onderdakpakket kregen,” zegt Mahmoud. “Het gaf ons weer hoop. En we hoefden niet bij anderen te slapen met drie kinderen in de winterkou. We zijn heel dankbaar voor de hulp die we krijgen.”

De projecten van Medair in Libanon worden ondersteund door de Europese Commissie, de Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen, Swiss Solidarity, ERIKS Development Partner (SE), Läkarmissionen (SE), Transform Aid International (AU) en giften van particuliere donateurs over heel de wereld.

Medair
© Medair/Hiba Fares
05-04-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies