Nel in Oeganda: Mijn dag kan niet meer stuk

“Overal waar ik mijn gezicht laat zien, word ik op een speciale manier welkom geheten. Een warme handdruk op z’n Afrikaans. Het is een bijzondere gewoonte, waarbij je direct merkt dat de mensen het echt menen. Ik ben welkom!” Collega Nel vertelt over haar bijzondere ontmoetingen in ons projectgebied Kyabigambire in Oeganda.

“Het is niet mijn eerste keer in Oeganda, maar er is weer veel veranderd sinds de vorige keer. Zo zijn de smalle wegen naar de dorpen in Kyabigambire onherkenbaar geworden! Er wordt hard gewerkt aan de aanleg van een laag asfalt. Nog even en mensen zijn veel sneller op hun plaats van bestemming.

Met een lichamelijke beperking tóch naar school

Rosemary in haar klasAls eerste ontmoet ik Rosemary, een meisje van acht jaar. Rosemary leeft met een ernstige beperking. Vanaf haar geboorte heeft dit schattige meisje een verstoorde groei van haar skelet en ledematen, ze is slechts 75 cm lang. Tot vorig jaar kon Rosemary niet naar school, want de afstand was te ver voor haar om te lopen. Maar World Vision heeft ervoor gezorgd dat zij, haar moeder en broertje dichter bij school kunnen wonen. Moeder Joan vertelt het met een grote glimlach.

Kinderen laten hun stem horen

Les over kinderrechtenOnderwijs is belangrijk voor de toekomst voor een kind. Daarom bezoek ik ook een aantal basisscholen, waar World Vision samenwerkt met de onderwijzers en de lokale schoolbesturen. Vandaag ben ik bijzonder geïnspireerd door Robinha, de lerares op de Bulindi basisschool.

Zij geeft kinderen les over hun rechten en ik ben verrast dat de kinderen zelf al zo goed weten wat hun rechten zijn. Zo hebben ze het over het recht op eten, onderwijs en bescherming. Maar ze leren ook dat kindermisbruik strafbaar is en dat het niet goed is als meisjes voor hun achttiende trouwen en kinderen krijgen.

Geboortebewijs voor ieder kind

Ik vervolg mijn reis en ga naar de Kibasagwa school. Hier ontmoet ik Joseph, een lokale onderwijzer. Hij vertelt mij trots dat in het afgelopen jaar meer dan 100 leerlingen een geboortebewijs hebben gekregen. Hierdoor hebben zij nu officieel een identiteit en is bijvoorbeeld gezondheidszorg ook veel toegankelijker voor hen. Als we weer in de auto zitten, vertelt mijn collega John trots dat World Vision komend jaar 4500 kinderen in Kyabigambire een geboortebewijs zal geven!

Mijn dag kan niet meer stuk!

Na een enerverende dag in Kyabigambire rijden we weer weg. De stoffige weg is inmiddels door een buitje regen veranderd in een soort glijbaan. Maar dat deert me niet, want de ervaren chauffeur Charles verstaat zijn vak en loodst de auto er met gemak doorheen. En nog belangrijker is dat ik vandaag de positieve verhalen uit de monden van de kinderen zelf heb gehoord. Maar ook de onderwijzers, de ouders van gesponsorde kinderen en het World Vision-team zijn enthousiast over de positieve veranderingen in het leven van deze kinderen. Mijn dag kan niet meer stuk!”

World Vision
World Vision
06-04-2016
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies