Refo in Beeld: Studiedag van Biblebeltnetwerk met Christelijke Hogeschool Ede

Op vrijdag 22 april 2016 organiseert het Biblebeltnetwerk een studiedag in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede. Thema is ’Refo’s in Beeld: over de perceptie van bevindelijk gereformeerden in film’. Aanleiding is de verfilming van de roman van Jan Siebelink ‘Knielen op een bed violen’. Verschillende sprekers geven aandacht aan de religieuze, culturele en sociologische aspecten rond het thema Biblebelt en Film.

In de reformatorische gezindte is al veel reserve geweest ten opzichte van beeldcultuur en film. Desondanks is zij zelf steeds vaker onderwerp van films. Dit roept spannende vragen op voor de reformatorische gezindte. Welk beeld wordt er van hen geschapen in deze films en welke positie kan ze daarin innemen? Hoe verandert tegen de achtergrond hiervan het denken over beeldcultuur en films?

In het gevarieerde programma van deze studiedag zullen deze vragen centraal staan. ’s Morgens zullen de bredere thema’s over de reformatorische houding ten opzichte van beeldcultuur en filmbeschouwing aan bod komen. ‘s Middags zal op een interactieve manier nagedacht worden over de betekenis van de films ‘Knielen op een bed violen’ en ‘Dorsvloer vol confetie’, waarbij de unieke gelegenheid bestaat om vragen te stellen aan de scenarioschrijver van de laatstgenoemde film.

Het Dutch Biblebelt Netwerk is een interdisciplinair initiatief van wetenschappers van de VU Amsterdam. Het doel is om onderzoek te doen naar het theologisch, historisch en sociaal-cultureel functioneren van de reformatorische groepering in het religieuze landschap, in de moderne samenleving en in het publieke debat. Het netwerk staat in nauw contact met maatschappelijke organisaties uit de doelgroep. Meer informatie is te vinden op www.dutchbiblebelt.org.

De Christelijke Hogeschool Ede kent al enige decenniatieen opleiding voor journalisten (begonnen als ESJ). Inmiddels is deze opleiding uitgebouwd met een opleiding Communicatie. Media krijgt in dit domein veel aandacht, zowel in de reflectie en in het media maken. Dit gebeurt o.a. in het nieuwe MediaLab. Ook kent de CHE al vijf jaren een hogeschoolbrede minor Filmbeschouwing met o.a. docenten als Bart Cusveller en Rinke van Hell. Voor meer info, zie www.che.nl.

U kunt zich aanmelden voor de studiedag via www.che.nl/refosinbeeld. De kosten voor deelname bedragen €35,00 (studenten €15,00), die u vooraf dient te voldoen via IBAN-nummer NL24 INGB 0003 3263 97, o.v.v. ‘Dutch Bible Belt 22-4-2016’ t.n.v. Christelijke Hogeschool Ede. Wees er op tijd bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

>> Bekijk hier de informatie op de website van DutchBibleBelt

© Henk-Jan Oudenampsen
09-04-2016
Media
https://www.che.nl/refosinbeeld

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies