Abdel is de oorlog even vergeten dankzij voetbal

Het is een regenachtige avond in het vluchtelingencentrum in Presevo in het zuiden van Servië, dicht bij de Macedonische grens. Bijna 400 vluchtelingen, van baby’s tot ouderen, hebben zich verzameld in een voormalige tabaksfabriek. Tegenwoordig is dit een opvangcentrum voor vluchtelingen. Het geeft hen onderdak, er staan containers met voedsel om uit te delen en het is een veilige plek voor de kinderen.

Sommige vluchtelingen zijn al meer dan tien dagen in het kamp en je ziet de spanning op hun gezichten. Nu de grens met Slovenië gesloten is voor mensen zonder visa en paspoort, wordt hun situatie er niet hoopvoller op. Voor de kinderen is het een traumatische ervaring en daarom vangen we hen op, organiseren we activiteiten voor hen en zorgen we voor afleiding.

Eén van de kinderen is de 9-jarige Abdel. Met zijn ouders is hij al meer dan veertig dagen op de vlucht. Hun vlucht was verschrikkelijk. Zo zaten ze samen met tien andere vluchtelingen drie dagen opgesloten in een vrachtwagen, terwijl ze door Turkije werden gesmokkeld. “De reis was verschrikkelijk”, vertelt de moeder van Abdel. “We moesten Abdel een slaappil geven, zodat hij niet in paniek raakte. We wisten niet waar we heen gingen en konden niks zien. Er was slechts een klein gaatje, waar wat frisse lucht doorheen kwam. “

Nu zitten ze vast in dit vluchtelingencentrum. Ze zijn blij dat World Vision hen helpt om te gaan met de stress en onzekerheid en zich ontfermt over de getraumatiseerde kinderen. De moeder van Abdel: “Abdel heeft een voetbal gekregen. Hij is er zo blij mee, dat hij er niet vanaf kan blijven. Doordat hij nu wat te doen heeft, kan ik me ook beter ontspannen.”

Abdel is aan het voetballen met een glimlach op zijn gezicht. De regenplassen op de grond deren hem niet. Het doet onze collega Nabih goed om hem zo te zien. “Dit is precies wat we willen bereiken. Gisteren hebben we een voetbalwedstrijd georganiseerd en Abdel heeft gescoord. Voetbal zorgt voor een glimlach op zijn gezicht en laat hem even zijn problemen vergeten.”

World Vision helpt niet alleen de vluchtelingen in het Midden-Oosten, maar ook in Servië. In dit project, waarbij kinderen en volwassenen onder andere psychosociale hulp en praktische ondersteuning krijgen, hebben we inmiddels al meer dan 14.000 vluchtelingen kunnen helpen!

Dit project wordt mede gefinancierd door ECHO. Kijk voor meer informatie over ECHO op https://ec.europa.eu/echo/.

World Vision
World Vision
14-04-2016
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies