Rode Kruis zet 1200 hulpverleners in na aardbeving Ecuador

Het Ecuadoriaanse Rode Kruis heeft 1.200 vrijwilligers en staf ingezet om hulp te verlenen na de aardbeving die het land zaterdag heeft getroffen. De hulpverleners assisteren bij het zoeken naar overlevenden, verlenen medische hulp aan gewonden en bemannen ambulances.

‘Dit is een vreselijke dag voor de bevolking van Ecuador. Onze mensen werken aan één stuk door om overlevenden van deze ramp op te sporen,’ zegt Walter Cotte, regionaal Amerika directeur van het Internationale Rode Kruis.

‘Het was een forse aardbeving met een diepte van 19 kilometer dus we verwachten dat de schade groot is. Onder de getroffen bevolking zal er grote behoefte zijn aan acute medische zorg en psychosociale hulp. Het Rode Kruis helpt ook het contact te herstellen tussen getroffen families en hun naasten’, aldus Cotte.

In Esmeraldas, Manabi, Portoviejo en Guayaquil helpt het Rode Kruis met het zoeken naar overlevenden en er wordt eerste hulp verleend. Daarnaast staan de mobiele medische teams klaar om te helpen. Verder werkt het Rode Kruis samen met een regionaal noodhulpteam om in kaart te brengen welke humanitaire noden er zijn.

‘Afhankelijk van de schade aan medische faciliteiten moeten we er rekening mee houden dat er extra zorg nodig zal zijn voor moeders en kinderen. Mogelijk zullen er tekorten ontstaan op gebied van voedsel, water, onderdak en sanitaire voorzieningen,’ aldus Cotte.

De rampenmagagement-afdeling van de Ecuadoriaanse regering geeft aan dat er minimaal 233 doden en ruim 1.500 gewonden zijn. Deze cijfers zullen naar verwachting de komende dagen nog groeien. Op dit moment lijkt de Manabí een van de hardst getroffen regio’s te zijn.

Het Rode Kruis wil altijd helpen bij dit soort rampen. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.​

Rode Kruis
© Henk-Jan Oudenampsen
18-04-2016
Hulpverlening
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies