ZOA reageert op berichten over salaris directeur

In het Nederlands Dagblad van 18 april schreef een lezer over haar redenen niet aan ZOA te geven, waarbij zij een bedrag noemt van 129.689 euro als zijnde het salaris van ZOA’s directeur. ZOA reageert via haar website op dit bericht.

ZOA: Dit bedrag is echter onjuist. Zoals iedere werkgever verplicht is, draagt ook ZOA pensioen- en sociale premies af voor zijn werknemers. Het bedrag dat in de krant genoemd wordt, zijn de totale kosten van deze specifieke werknemer voor de organisatie, en is niet het salaris dat de direceur ontvangt.

Het salaris van de directeur wordt vastgesteld door de Raad van Toezicht, aan de hand van objectieve criteria van de Vereniging Goede Doelen Nederland: grootte van de organisatie, veiligheidsrisico’s van de medewerkers en financiële risico’s bepalen mede de zwaarte van de functie. Het brutosalaris van ZOA’s directeur bedraagt 91.035 euro per jaar. Daarbij komt, zoals dat ook voor veel andere Nederlanders geldt, vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat betekent dat hij in totaal uitkomt op een brutobedrag van 105.904 euro, circa 75 procent van het maximale salaris dat bij de zwaarte van deze functie hoort – enerzijds passend bij de verantwoordelijkheid van het werk van de directeur, en anderzijds passend bij een organisatie die afhankelijk is van giften.

Directeur Johan Mooij is eindverantwoordelijk voor een organisatie met rond de duizend medewerkers die voor een groot deel in risicovolle omstandigheden hun werk moeten doen, bijvoorbeeld in Afghanistan, Jemen en Zuid-Sudan. Deze functie vereist daarom een permanente alertheid en bepaald geen negen tot vijf mentaliteit.

Van elke euro die gevers in de collectebus stopten, komt ruim 91 cent ten goede aan ZOA’s doelstelling. Met de trouwe steun van onze donateurs en de inzet van onze collectanten blijft het mogelijk om mensen te helpen die alles kwijt zijn geraakt in verschrikkelijke omstandigheden. Samen met veel mensen in Nederland blijven wij hen trouw.

De kosten voor fondsenwerving en voor management en administratie zijn kosten die noodzakelijk zijn om de organisatie te laten functioneren en de doelstelling – hulpverlening aan vluchtelingen en andere slachtoffers van rampen en conflicten – te kunnen realiseren. We sturen er actief op deze kosten laag te houden. In 2014 (de cijfers van 2015 zijn nog niet vastgesteld) bedroegen ze slechts 8,6 procent van de inkomsten, waaronder ook het salaris van de directeur valt. Dat betekent dat we 91,4 procent van de inkomsten besteden aan de doelstellingen.

ZOA
ZOA
18-04-2016
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies