Joods-christelijk nieuwsplatform MessiaNieuws vandaag van start

EDE- Na een jaar proefdraaien op social media gaat het joods-christelijke platform MessiaNieuws vrijdag definitief de lucht in. De kersverse nieuwswebsite wil alle actualiteiten ‘op joods-christelijk gebied’ bijhouden.

MessiaNieuws zal zich met name richten op de relatie tussen kerk, Israël en het Joodse volk. “Er gebeurt ontzettend veel in de christelijke wereld wat betreft jodendom in de breedste zin van het woord. Christenzionisme, joodse feesten en gebruiken, maar ook de vervangingstheologie zijn thema’s waar vrijwel alle denominaties in meer of mindere mate mee worstelen”, aldus journalist en initiatiefnemer Vincent Lengkeek. Anderzijds is volgens hem de joodse gemeenschap in Nederland zich aan het heroriënteren op de rol van de kerk en het christendom.

Een belangrijk uitgangspunt voor het medium is de journalistieke onafhankelijkheid, aldus Lengkeek. “De redactie is bewust divers samengesteld en moet de kwaliteit van de artikelen waarborgen.” Op de website zullen naast het laatste nieuws dagelijks blogs, interviews en recensies verschijnen. Onder meer journalist Michiel Steenwinkel – lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), messiaans theoloog Kees Bloed en de in Israël woonachtige christen Tobias Strijker zijn verbonden aan MessiaNieuws.

Ook vanuit joodse hoek is er enige interesse en betrokkenheid, hetzij voorzichtig. “Dat zegt iets over het wantrouwen dat vaak leeft onder joden jegens christenen, vanwege de bloedige kerkgeschiedenis en de nog altijd actieve zendingsdrang van christenen. Het is hoog tijd dat we als christenen onze schuld belijden en eens gaan leren van en luisteren naar onze oudste broer, in plaats van hem te ‘bekeren’. Begrip, toenadering en onderwijs zijn dan ook de belangrijkste pijlers van het platform.”

MessiaNieuws stelt zich als constructief-journalistiek doel om middels onafhankelijke berichtgeving joden en christenen met elkaar te verbinden. Het digitale platform wordt vrijdag gelanceerd en wil in de toekomst ook video’s maken en joods-christelijke bijeenkomsten organiseren. Tevens sponsort MessiaNieuws het joods-christelijke voetbalteam Kadima.

MessiaNieuws telt een aantal redacteuren en vrijwilligers.

Vincent Lengkeek / oprichter & chef redactie

Vincent studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. Hij liep achtereenvolgens stage op de redactie van De Telegraaf, het Nederlands Dagblad en in Israël bij de correspondent van NRC Handelsblad. Tijdens zijn studie kwam hij op het idee van een online nieuwsplatform op joods-christelijk gebied. “Onder steeds meer christenen leeft de vraag wat de rol van Israël, het Joodse volk en het ‘Oude Testament’ is. Tegelijk is de joodse wereld zich aan het heroriënteren op de relatie met de kerk. Die lijkt zich, na duizenden jaren van christelijke Jodenvervolging, weer enigszins te herstellen. Hoog tijd om van al die actualiteiten op joods-christelijk gebied verslag te doen via een journalistiek onafhankelijk medium, met als doel joden en christenen met elkaar te verbinden.”

Michiel Steenwinkel / redacteur & verslaggever

Michiel studeerde journalistiek en theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede. Met MessiaNieuws komen deze twee vakgebieden mooi samen. Als freelance journalist is Michiel onder meer werkzaam bij de regionale zender Radio West, waar hij zijn eigen ochtendprogramma heeft. Hij is een onafhankelijk denker en volgens eigen zeggen over veel zaken minder stellig dan vroeger. Daarom des te meer een schrijvend verbinder in de relatie tussen Kerk en Israël.

Kees Bloed / recensist & theoloog

Kees schrijft vanuit zijn theologische achtergrond recensies van boeken op joods-christelijk gebied. Ook is hij regelmatig te vinden in opiniekaternen van christelijke media. Kees is daarnaast betrokken bij Stichting Evangelie & Tenach (SET) en schrijft wekelijks een commentaar op de parasja – de wekelijkse Schriftlezingen in het jodendom.

Abshalom Hoyer / correspondent

Abshalom studeerde een jaar hbo religie en levensbeschouwing, en twee jaar fulltime in een Yeshiva in Jeruzalem. Volgens Abshalom werkt ontmoeting verbindend, maar moeten gelovigen ook leren waar men elkander met rust laat en de perceptie van een ander accepteert. Focussend op ontmoeting, heeft hij onder meer geleerd via het Overlegorgaan Joden en Christenen (OJEC), de B. Folkertsma Stichting, verschillende rabbijnen en bij (inter-)religieuze conferenties. Hij is nu vanuit de Heilige Stad onder meer betrokken bij Hineni Jerusalem en organiseert sjabbat vieringen voor christenen ter kennismaking van Israël en het jodendom. Zijn deels Slavische achtergrond heeft hem geïnteresseerd in de sociologische/antropologische kant van religie; bijvoorbeeld Luthers strubbelingen met sabbattisten en joden.

Tobias Strijker / correspondent

Tobias woonde voorheen in Kampen, is inmiddels getrouwd met een Israëlische vrouw en woont nu met haar in het Beloofde Land. Daar houdt hij zich gepassioneerd bezig met landbouwonderzoek om de woestijn te laten bloeien als een roos. Voor MessiaNieuws zal hij zich richten op de overeenkomsten en verschillen tussen het joden- en christendom. Eerder schreef hij voor Isreality, het jongerenblad van Christenen voor Israël.

Sybe de Vos / webbeheerder

Sybe is namens zijn internetonderneming Sjoeal verantwoordelijk voor de website van MessiaNieuws. Naast het technische aspect is hij een veelgevraagd spreker en samen met zijn vrouw Joke muzikant. Samen wonen ze in Hoogeveen, waar ze leiding geven aan een huisgroep specifiek gericht op bestudering van de Thora, de vijf boeken van Mozes, en de rest van de Bijbel. Hij heeft een christelijke achtergrond en is lid van de messiaanse gemeenschap Benee Awraham.

MessiaNieuws
© Henk-Jan Oudenampsen
21-04-2016
Kerk
https://www.MessiaNieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies