Belangrijke Nepalese kerkleider in Nederland

Van dinsdag 17 mei tot vrijdag 20 mei is Tanka Subedi uit Nepal in Nederland. Tanka is één van de belangrijkste personen binnen de snelgroeiende Nepalese kerk. Hij is predikant in Kathmandu en zit in het bestuur van Nepal Christian Society: een overkoepelende organisatie van kerken en christelijke organisaties in Nepal.

Ook is hij betrokken bij het werk van de Nepalese christelijke studentenvereniging NBCBS (IFES). Tanka is bovendien oprichter van ITEEN, een organisatie die door heel Nepal theologisch afstandsonderwijs voor gemeenteleden organiseert.

Christenen in Nepal hebben grote behoefte aan meer bijbelkennis en toerusting om gemeenten te kunnen leiden. ITEEN voorziet hierin. Op dit moment volgen zo’n 8500 Nepalezen een theologische toerustingscursus waarmee zij hun bijbelkennis kunnen vergroten en leren leidinggeven aan groepen.

Tanka Subedi heeft een brede interesse, volgt de ontwikkelingen in zijn land nauwgezet en zet zich in waar hij kan. Vorig jaar werd Nepal getroffen door twee verwoestende aardbevingen. Tanka was en is op allerlei manieren betrokken bij noodhulp en wederopbouw van kerken. Die hulp is hard nodig, omdat het herstel van kerken geen aandacht krijgt van de overheid.

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is de nieuwe grondwet in Nepal die in 2015 werd aangenomen. Nepal is nu een seculiere natie, maar in de uitwerking worden christenen vaak gediscrimineerd. Tanka is betrokken bij een netwerk dat zoekt naar recht.

Anneke Kardol-Gerrits
© Henk-Jan Oudenampsen
21-04-2016
Kerk
https://www.gzb.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies