Hoop in een moeilijke tijd: een jaar na de aardbevingen in Nepal

De bevolking van Nepal herdenkt de Ghorka-aardbeving van een jaar geleden en noodhulporganisatie Medair roept de internationale gemeenschap op om het herstel in het Himalayaland te blijven ondersteunen.

Op 25 april 2016 is het een jaar geleden dat Nepal getroffen werd door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en er meer dan 8.600 doden vielen. De Ghorka-aardbeving en de nabeving met een kracht van 7,3 van drie weken later waren de dodelijkste rampen in de geschiedenis van Nepal. Een jaar na dato zijn de overlevenden nog steeds aan het worstelen om er weer bovenop te komen.

Heidi Cockram van Medair met overlevenden van de aardbeving in Nepal. “We werken in dorpen waar soms wel 98% van de huizen vernield is,” zegt Heidi Cockram, Country Director van Medair in Nepal. “Families zijn na de aardbeving in geïmproviseerde onderkomens gaan wonen. Ze hebben al een moessonseizoen en een extreem koude winter doorstaan. We willen zo graag dat deze families eind dit jaar goed onderdak hebben, zodat ze niet nog eens in de winterkou zitten.”

Medair heeft afgelopen jaar in Nepal veel verschillende noodhulpprojecten uitgevoerd, waaronder de levering van noodonderdakpakketten aan 7.700 dakloze gezinnen. In een recent voltooid geld-voor-werkprogramma hebben 2.000 overlevenden van de aardbeving puin geruimd en bruikbare materialen uitgezocht. Inmiddels geeft Medair lokale metselaars training in verbeterde bouwtechnieken, zodat ze huizen kunnen bouwen die beter bestand zijn tegen nieuwe aardbevingen. Volgens Cockram staan de Nepalezen klaar om te beginnen met de herbouw en zijn ze vastbesloten om hun levens weer op te bouwen.

“We hebben in het afgelopen jaar enorm doorzettingsvermogen gezien bij de mensen die getroffen zijn door de aardbeving,” aldus Cockram. “Om de situatie in hun gebrekkige onderkomens aan te kunnen, moeten ze sterk zijn. Ze hebben zo hard gewerkt, puin geruimd en voorbereidingen getroffen om hun huizen weer op te bouwen. Ze hopen dat de herbouw snel kan beginnen. We moeten als internationale gemeenschap naast de Nepalezen blijven staan in deze kritieke fase, zodat ze volledig kunnen herstellen.”

Onze inspanningen in Nepal worden momenteel ondersteund door Swiss Solidarity (CH), EO Metterdaad, TEAR, Woord en Daad en Red een Kind.

Janneke de Kruijf
Medair Prasun Singh
25-04-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies