Inschrijving Elfstedentocht met de Samenleesbijbel gestart

Vanaf nu kan iedereen zich inschrijven voor de Elfstedentocht met de Samenleesbijbel. Op www.bijbelgenootschap.nl/elfstedentocht kun je kiezen uit dertien activiteiten die je op zaterdag 28 mei kunt doen op de route van de Elfstedentocht.

Langs de route van de Friese Elfstedentocht kun je in meer dan elf plaatsen meedoen aan leuke activiteiten over een bijbelverhaal. Zo ontmoet je in Hijlaard een echte schaapherder, beleef je het verhaal op een echte boot in Stavoren en maak je in IJlst een interactieve theatershow mee over het Scheppingsverhaal.

Maak je eigen dagprogramma

Op 28 mei valt er in dertien Friese plaatsen wat te beleven: Leeuwarden, Hijlaard, Goënga, Sneek, Hindeloopen, IJlst, Heeg, Sloten, Stavoren, Bolsward, Workum, Sexbierum en Ferwert. Je kunt zelf een gevarieerd programma samenstellen met theater, spel of een andere creatieve activiteit. (Groot)ouders en kinderen worden aangemoedigd om met elkaar in gesprek te gaan en de dag zo veel mogelijk samen te beleven.

Aanmelden noodzakelijk

Deelnemers kiezen vooraf via de website van het Nederlands Bijbelgenootschap welke activiteiten zij willen volgen. Dit kan variëren van één tot vier activiteiten. Elk uur start er een activiteit, gericht op kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar. De toegang voor alle activiteiten is gratis, maar je moet je wel van tevoren opgeven. Dat kan op www.bijbelgenootschap.nl/elfstedentocht.

Niet alleen voor Friesland

Mensen in het hele land mogen meedoen. Camping Lân&Mar in Heeg komt speciaal voor de Elfstedentocht met een aantrekkelijke aanbieding: je kunt van vrijdag op zaterdag daar met het hele gezin kamperen voor maar € 10. Op deze camping vindt ook een van de activiteiten plaats.

De Elfstedentocht met de Samenleesbijbel wordt georganiseerd door tientallen vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap, en ook lokale kerken helpen mee.

De Samenleesbijbel werkt met open vragen, zodat kinderen en ouders samen de rijkdom van de Bijbel ontdekken en ervaren. Deze Bijbel is geschikt om samen te lezen, maar kinderen kunnen hem ook zelf lezen en ontdekken. De Samenleesbijbel is gemaakt door het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in samenwerking met JOP, Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en met uitgeverij Royal Jongbloed.

Routes en Stappen

In de Samenleesbijbel staan drie routes, die steeds iets toenemen qua niveau. Alle drie de routes lopen door verschillende bijbelboeken. Elke route bestaat uit stappen: in totaal zijn er 425 stappen uitgewerkt. De eerste route heeft 50 stappen, de tweede 125 en de derde 250. Vaak horen meerdere stappen bij elkaar. De eerste route begint bijvoorbeeld met een cyclus van acht stappen over Abraham. Bij elke stap ontdek je samen meer over de Bijbel, op een leuke en actieve manier. Een stap bestaat uit weetjes, vragen, veel mooie afbeeldingen en soms ook liedjes en leuke dingen om te doen.

Themapagina’s en liedjes

Verspreid in de bijbel staan 32 themapagina’s. Op deze pagina’s staat meer informatie over de tijd van de Bijbel en over hoe je thuis samen kunt vormgeven aan geloven. Bijvoorbeeld: ‘Tenten en huizen’, ‘Muziek’, ‘Dopen’ en ‘Kerst’. Ook staan er aan het begin van het Oude en van het Nieuwe Testament grote, verhelderende kaarten van de omgeving van de bijbelse landen. Bij 40 verhalen zijn liedjes gemaakt. Deze kan je samen zingen of luisteren als je een stap behandelt, maar uiteraard ook op ieder ander gewenst moment. De bladmuziek staat achter in de Samenleesbijbel en bij de Bijbel zit een cd waarop de liedjes staan.

“We leren de kinderen dat het leven een avontuur is! We hopen dat ze tijdens hun levensreis ontdekken dat God het belangrijkste is in hun leven. De Samenleesbijbel helpt hen daarbij. Door alle puzzels, opdrachten en vragen komen de verhalen uit de Bijbel dichtbij. Ik hoop dat ze weten dat God er altijd voor hen wil zijn.”

Judith Peters, getrouwd met Jafeth en moeder van drie jongens.

“Als pedagoog en theoloog heb ik meegewerkt aan de Samenleesbijbel. We hebben gelet op verschillende leerstijlen en manieren om kinderen aan te spreken. Het ene kind vindt het leuker en makkelijker om te praten over een verhaal, terwijl het andere kind liever aan de gang gaat met een spel, tekening of proefje. Door het bijbelverhaal op verschillende manieren aan te bieden en te belichten, is er voor ieder kind iets te leren en te beleven.”

Maartien Hutter, pedagoog Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

26-04-2016
Onderwijs
https://www.bijbelgenootschap.nl/elfstedentocht

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies