Vluchtelingenstroom zorgt voor meer betrokkenheid van kerken met moslims

Evangelie en Moslims: Grote stroom van moslimvluchtelingen zorgt voor verhoogde betrokkenheid van kerken met moslims. In 2015 deden veel kerkelijke gemeenten een beroep op Evangelie en Moslims om te worden toegerust hoe ze gastvrije gemeente konden zijn voor de grote aantallen moslimvluchtelingen.

Cees Rentier, directeur van Evangelie & Moslims: ‘We vonden het verrassend om te zien hoe snel en goed georganiseerd veel gemeenten de diaconale zorg organiseerden en vluchtelingen uitnodigden voor kerkdiensten en Bijbelstudie. Vermoedelijk zijn de lessen uit de 90er jaren, toen er ook grote aantallen asielzoekers naar Nederland kwamen, behulpzaam geweest’.

Via themadiensten, gemeente-avonden en cursussen kon Evangelie & Moslims gemeenteleden verder helpen. De Insjallah-cursus die Evangelie & Moslims in 2014 ontwikkelde, voldoet aan de behoefte van veel christenen om handvaten te krijgen hoe je in contact kunt komen met moslims en in woorden en daden iets kunt laten zien van het evangelie van Jezus Christus.

In 2015 hebben medewerkers van Evangelie & Moslims vele keren getuige mogen zijn hoe mensen met een moslimachtergrond tot geloof in Jezus zijn gekomen. Evangelie & Moslims onderhoudt een breed netwerk van MBB’s (Muslim Background Believers). Evangelie & Moslims organiseerde in 2015 speciaal voor hen ontmoetingsdagen en conferenties om hen op te bouwen in hun geloof en hen te helpen dat uit te dragen naar anderen.

Evangelie & Moslims zag de inkomsten met 9% stijgen in 2015. De inkomsten voor 2015 bedroegen € 373.401,-.

Rentier: ‘We zijn dankbaar voor alle christenen, kerken en organisaties die met hun gebeden en gaven verbonden waren met de missie van Evangelie & Moslims. We konden 2015 financieel met een positief saldo afsluiten. Dat geeft vertrouwen om te investeren in onze missie om, samen met de kerken, zoekende moslims op het spoor van Jezus Christus te brengen.‘

Reacties van deelnemers

Een gemeentelid tijdens een avond van Evangelie & Moslims: “Ik maak me grote zorgen dat Europa de controle verliest en moslims bij duizenden zomaar kunnen binnenwandelen. Maar ik geloof ook dat God me roept om hen als ze eenmaal hier gekomen zijn, goed te behandelen. Jezus heeft zelfs gezegd dat we Hemzelf ontvangen als we een vreemdeling ontvangen. Dus ja, ik wil ook iets voor hen betekenen. Als het kan hen op Jezus wijzen. Maar ik vind het ook moeilijk, daar ben ik eerlijk over.”

Een cursist schrijft ons na afloop: “Vorige week raakte ik in gesprek met een moslimman. Hij begon veel dingen te vertellen over de Koran en over Jezus en Maria. Dat kwam me na de cursus natuurlijk heel bekend voor. Dat is prettig, alleen ik voel me nog erg onhandig en besef ook dat het allemaal tijd nodig heeft. Ik heb ook gezien dat het waardevol is als meerdere mensen uit je gemeente de cursus doen zodat je samen iets kunt betekenen voor de moslims die je leert kennen. En wat ik niet moet vergeten is dat ik eerst zelf in gebed ga om Gods zegen en te bidden voor mijn naaste.”

‘God werkt als wij vertrouwen hebben in Hem. Vanmiddag tijdens de viering was er ook een Arabische familie die niet meer naar de kerk wilde, maar nu weer erg bemoedigd is om verder te gaan. Bedankt voor alles, voor de gelegenheid elkaar te ontmoeten en te genieten van een Arabische Bijbelstudie, van liederen, etc.’ Een Arabische broeder tijdens de conferentie die Evangelie & Moslims organiseerde.

Over Evangelie & Moslims

Evangelie & Moslims is een interkerkelijke stichting die is opgericht om via de plaatselijke kerken te bouwen aan respectvolle relaties met moslims in Nederland. Evangelie & Moslims is een beweging van christenen die in de ontmoeting met moslims in woorden en daden willen laten zien dat Jezus Christus het waard is om geëerd en gediend te worden als Redder en Heer.

Evangelie & Moslims doet dit o.a. door het toerusten van de kerken via cursussen een aanbieden van materialen, het begeleiden van christelijk werk onder moslims, uitgifte van materialen voor zoekende moslims en christenen met een moslimachtergrond. Daarnaast brengen werkers van Evangelie & Moslims ook zelf het Evangelie onder moslims in Nederland en christenen met een moslimachtergrond toe en verlenen pastorale zorg aan hen.

M. Oosterhoff
© Henk-Jan Oudenampsen
26-04-2016
Evangelisatie
https://www.moslims-evangelie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies