Een sterke zus: hoe een meisje het leven van haar zusje redde

Zuid-Sudan wordt keer op keer getroffen door geweld, voedseltekorten en ontheemding. De beelden van door honger en oorlog getroffen dorpen maken het moeilijk om te geloven dat er nog hoop is. Maar onder deze beelden is een ander verhaal te lezen, van de veerkracht en de moed van de inwoners van Zuid-Sudan.

Kijk eens naar Njadeng, een jong meisje in Renk, Zuid-Sudan. Nog geen jaar geleden overleed haar moeder. Njadeng was toen nog maar tien jaar. Het was vlak na de geboorte van Njadengs zusje Aluet. Door het overlijden van haar moeder werd Njadeng wees en de enige verzorger van haar babyzusje.

Njadeng deed haar best om Aluet te verzorgen, maar ze had weinig kansen. In Zuid-Sudan lijden veel mensen aan extreme ondervoeding. Vooral jonge moeders en jonge kinderen hebben hiermee te kampen. Door twee jaren oorlog zijn families uit hun huizen verdreven en hebben ze hun boerenbestaan achter moeten laten. Door late regens zijn de voedseltekorten dit jaar nog groter. Bovendien kunnen de families door de extreem gestegen prijzen niet het voedsel kopen dat ze zo hard nodig hebben.

De gevolgen zijn desastreus. Elke dag moest Njadeng vechten om te overleven. Het kleine beetje eten dat ze kon vinden was niet genoeg om Aluet gezond te houden en te laten groeien, spelen en haar eerste woordjes te leren. Toen Aluet ook nog eens ziek werd, was Njadeng ten einde raad.

Ze droeg haar zusje naar een Medair-kliniek in de buurt, hopend dat ze haar beter zouden maken. In de kliniek werd Aluet direct verzorgd en werd haar ziekte behandeld. Daarna namen de medewerkers haar op in het voedselprogramma van Medair.

Inmiddels zijn Njadeng en Aluet allebei gezond. Elke morgen maakt Njadeng een beetje pap voor hen beiden en daarna brengt ze Aluet naar de kliniek. Met andere moeders en verzorgers van ondervoede kinderen wacht ze geduldig totdat de hulpverlener Aluet een eiwitrijke en voedzame pindapasta komt geven, Plumpy’Nut genaamd. De pasta wordt gebruikt om ernstige ondervoeding te behandelen en jonge kinderen weer gezond te maken.

Dit eenvoudige programma betekent een wereld van verschil voor Aluet. Door de zorg en voedselhulp van Medair kan ze goed opgroeien. Njadeng heeft ook geleerd hoe ze een aantal veel voorkomende ziekten en ondervoeding kan voorkomen bij Aluet en zichzelf. Deze lessen hebben een blijvende impact op de levens van deze kwetsbare maar veerkrachtige kinderen.

“In de kliniek zorgen ze voor mijn zusje,” zegt Njadeng. Ze lacht terwijl ze Aluet op schoot te eten geeft. “Ik ben blij met Medair, ze helpen om mijn zusje te laten groeien.”

In Zuid-Sudan is het een dagelijkse strijd tegen ondervoeding bij kinderen, een strijd die Medair in zijn lokale klinieken blijft leveren. We zijn dankbaar dat we naast moeders en kinderen mogen staan om een levensreddend verschil te maken. Dankzij uw steun kunnen we kinderen zoals Njadeng en Aluet de kans geven om tot bloei te komen.

Geef vandaag een gift om ons te helpen meer kinderen te bereiken die levensreddende medische zorg en behandeling nodig hebben.

Medair
28-04-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies