Een tweede leven voor Rayan

Rayan zag er heel anders uit dan een normaal kind van zeven maanden. Ze was vel over been, haar donkere ogen staken af tegen haar bleke gezichtje en haar hoofd was veel te groot voor haar kleine, tere lijfje. Ze woog maar net 3,5 kilo, de helft van een normaal gewicht op die leeftijd.

De ernstige ondervoeding van Rayan komt op het platteland van Afghanistan vaker voor. Ze is één van de naar schatting miljoen Afghaanse kinderen die in 2016 behandeling tegen ernstige ondervoeding nodig hebben. Sommige van deze kinderen moeten zelfs in hun eerste levensjaar al behandeld worden, zoals Rayan.

Door tientallen jaren van conflict en armoede in de regio is voedselonzekerheid ontstaan en door slechte sanitatie en een tekort aan gezondheidszorg worden honger en ziekte verergerd. Sommige moeders geven hun baby’s uit onbegrip slechts enkele maanden borstvoeding. Veel Afghaanse vrouwen geven hun kinderen veel te vroeg vast voedsel, waardoor ze belangrijke voedingsstoffen missen.

Voor Rayan kwam de honger door het overlijden van haar moeder. De moeder van Rayan overleed tijdens de bevalling. Haar jonge vader Ahmad moest in zijn eentje voor haar zorgen. Ahmad verbouwde zo veel mogelijk zelf op zijn land, maar daarmee verdiende hij niet genoeg om babyvoeding voor zijn pasgeboren dochter te kunnen kopen.

Ahmad vertrouwde Rayan toe aan de zorg van haar tante Wahida, hopend dat zij haar kon geven wat ze nodig had. Maar net zo min als Ahmad kon ook Wahida geen babyvoeding betalen. Toen iemand Wahida vertelde over de lokale kliniek van Medair, bracht ze haar nichtje er direct naartoe. Ze vertelde dat Rayan in haar korte leven vrijwel alleen water en broodkruimels had gegeten.

Verpleegkundigen in de Medair-kliniek in Kandahar gaven Rayan Plumpy’Nut, een energierijk voedingssupplement dat gebruikt wordt bij ernstige ondervoeding. Het voedingsteam vertelde Wahida over het belang van borstvoeding en andere voedingsgewoonten om Rayan gezond te houden. Wahida zag Rayan tot haar vreugde opknappen.

Inmiddels is Rayan bijna een jaar. Na vier maanden behandeling heeft ze vollere wangen en wordt haar kleine lijfje met de dag sterker. Ze is 1,9 kilo aangekomen, daardoor heeft ze meer energie en krijgt haar gezichtje eindelijk kleur. Nog steeds krijgt ze regelmatig Plumpy’Nut en haar tante, zelf ook moeder, is ook begonnen om haar borstvoeding te geven.

“Ik ben blij met dit programma,” vertelt Wahida. “Nu weet ik waarom borstvoeding goed is en ik vertel dat ook aan de andere vrouwen die ik ken.”

Doordat ze goede voeding krijgt, kan Rayan groeien en zich gezond ontwikkelen. Onlangs kwam Rayan met haar vader voor een afspraak naar de kliniek. Dankbaar zei hij: “Ik weet dat het nu goed gaat met Rayan en dat ze gezond is. Wat fijn dat dit programma er is. Ik hoop dat het doorgaat totdat er hier geen ondervoeding meer is.”

U kunt ons helpen om op het platteland van Afghanistan levensreddende voedselvoorzieningen te brengen naar meer kinderen zoals Rayan. Geef vandaag een gift.

Medair
Medair
06-05-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies