A Syrian Love Story: een ontluisterend familiedrama

Dinsdag 10 mei om 22:55 uur, NPO 2. De EO-documentaire ‘2Doc: A Syrian Love Story’ is een rauw en ontluisterend familiedrama. Regisseur Sean McAllister laat zien hoe de dagelijkse realiteit van de Syrische burgeroorlog het gezin van Amer en Raghda langzaam maar gestaag uiteenrukt. Ze ontmoetten elkaar 15 jaar geleden in een Syrische gevangenis, communiceerden door een klein gaatje en trouwden na hun vrijlating.

Regisseur McAllister ontmoet Amer in 2009, toen niets nog wees op de komst een Arabische lente in 2011. Op dat moment zit Ragdha gevangen vanwege haar politieke activiteiten en haar boek over hun verboden gevangenisliefde. Amer zorgt in Damascus alleen voor hun kinderen Bob (4) en Kaka (14). Al hun hele leven zien Bob en Kaka hoe hun ouders vanwege hun politieke overtuiging door het Assad-regime gevangen worden gezet. En dat laat zijn sporen na. Kaka: “Ik ben bereid naar de gevangenis te gaan als dat de prijs is voor vrijheid.”

Gevangen in vrijheid

Als de burgeroorlog in Syrië start, vluchten Amer en de kinderen naar een ander deel van het land. Maar daar is Amer met zijn Palestijns paspoort een vreemdeling. Als Raghda vrij komt en zich bij hen aansluit, normaliseert het gezinsleven enigszins. Tot de situatie escaleert als filmmaker McAllister wordt gearresteerd en er beelden van Amer en Raghda op zijn telefoon worden gevonden. Via Libanon vlucht het gezin naar Frankrijk, dat hen politiek asiel verleent. Voor Raghda is het leven in ballingschap zwaar. Ze voelt zich afgesneden van haar wortels en raakt in een diepe depressie, die eindigt met een mislukte zelfmoordpoging. Terwijl Amer en de kinderen langzaam hun weg vinden in het nieuwe leven in Frankrijk, ontstaat er een koude oorlog tussen Amer en Raghda, waar hun relatie tenslotte niet tegen bestand blijkt.

Het resultaat is een ongewoon maar hartverscheurend portret van de kwetsbaarheid van familierelaties in oorlogstijd.

Evangelische Omroep
Evangelische Omroep
06-05-2016
Samenleving
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies