Cubaanse kerkstichter: 300 kerken gepland en 1000 leiders getraind

Otoniel Martinez groeide op in een christelijke familie. Zijn vader was dominee in een tijd dat de regeringsdruk op Cuba toenam, waardoor het moeilijker werd om de Heere Jezus te volgen. Om een Cubaanse topopleiding te kunnen volgen, had hij zijn geloof moeten verloochenen, maar dat weigerde hij. Hij besloot een minder hoge opleiding te volgen en Christus te blijven volgen, wat het hem ook zou kosten, aldus een bericht van United World Mission (UWM).

De Heere plantte een diep verlangen in Otoniels hart om gemeenten te stichten over heen Cuba heen, die vervolgens zendelingen uit zouden zenden in de hele wereld. Zijn geloof werd vele keren getest en hij werd geconfronteerd met veel tegenstand van de autoriteiten, maar hij zette door. Hij plantte een eerste gemeente, die vervolgens weer 26 andere kerken stichtte.

Otoniel zocht hulp bij UWM, omdat zijn familie ook door zendelingen van die organisatie tot geloof was gekomen. Een kerkplanter kwam naar Cuba, naar Otoniel en samen ontwikkelden ze het trainingsprogramma ‘Sembradores Network’ (Het Zaaiersnetwerk).

Ze verzamelden vijftig mensen van twintig denominaties in Bayamo, het hart van communistisch Cuba. Al na één trainingsbijeenkomst gaf de voorganger van de kerk waar ze samenkwamen aan dat hij niet wilde dat ze een volgende keer weer in zijn kerk zouden samenkomen, vanwege vrees voor represailles van de overheid.

‘Dus besloten we maar in de openlucht verder te gaan,’ aldus Joseph Milioni in het blad Evangelical Missions Quarterly. ‘We deden het zonder geluidsinstallatie en de rotsen gebruikten we als stoelen.’

In minder dan vijf jaar tijd konden ongeveer duizend kerkstichters worden getraind. ‘We moesten leren,’ aldus Milioni, ‘om helemaal afhankelijk van God te zijn en niet te vrezen voor de gevaren die ons bedreigden.’

Het is Otoniels diepe verlangen dat Cubaanse zendelingen zich in zullen zetten om de onbereikten te bereiken, niet alleen op Cuba, maar wereldwijd.

Door het Sembradores Network zijn al meer dan 300 nieuwe kerken gesticht. Otoniel is verbaasd en dankbaar over Gods werk op Cuba en ziet uit naar meer…

(Bron: God reports)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
United World Mission (UWM)
07-05-2016
Kerk
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies