Vluchtelingenwerk: Van schoonmaken tot evangeliseren

In maart reisde een groep van een gemeente uit Lansingerland naar een vluchtelingenkamp in Servië. Hier werkten ze een week in een vluchtelingenkamp bij de grens met Kroatië. Een van de deelnemers, Erik*, vertelt een bijzonder verhaal van deze reis.

Ontmoeting

Op vrijdagmiddag was ik de straat in het vluchtelingenkamp aan het schoonmaken. Tijdens het werk raakten David (OM-medewerker, red.) en ik aan de praat met Zico (28) en Sam (24) uit Irak. Sam en Zico hadden elkaar tijdens het vluchten in Turkije ontmoet en waren dus nog maar kort bevriend met elkaar. Zico spreekt alleen Arabisch, dus Sam vertaalde alles wat hij zei naar het Engels. Zico vertelde hoe hij het vluchten had beleefd tot Servië aan toe. Daarna dronken we koffie en hebben we in een relatief korte tijd van een leuke band opgebouwd. Aan het einde van de dag mocht ik voor Sam en Zico bidden. Dat had ik niet echt verwacht, omdat ze moslim zijn.

Samen op wacht

De volgende dag waren zij er nog, omdat bij de grens tussen Servië en Kroatië steeds minder mensen doorgelaten worden. We hadden weer een leuk gesprek en Sam nodigde mij uit om ’s avonds bij hun tent de wacht te houden. ‘Dan blijven we heel de nacht gezellig praten met z’n drieën’, zei hij.

Die avond had ik de wacht in een slaaptent met 250 vluchtelingen, waaronder Sam en Zico. Ik was daar van 22:00 tot 00:00 en daarna zou de volgende ploeg komen om mij af te lossen. We hadden enorm veel plezier en Sam hielp mij met vertalen als een vluchteling om dekens, water of iets dergelijks kwam vragen.

Vreemd gesprek

Op een gegeven moment, terwijl we al fluisterend elkaars levensverhalen deelden, begon Zico wartaal te spreken. Hij vroeg om een tl-lamp en vertelde dat hij die kon eten zonder dood te gaan. Sam, die alles vertaalde, vond het ook maar vreemd en we maakte in eerste instantie grapjes als: ’moet je een mes en vork bij je lamp?’. Toen zei Zico dat hij ook messen in zijn hoofd, wangen en tong kon steken zonder pijn te ervaren. Hij ging zich voorbereiden om dat te doen. Hij deed zijn kralenketting af en vertelde dat hij de kraaltjes opzij moest schuiven en daarbij 50 keer ‘Allah’ moest zeggen. Sam en ik vonden het vreemd en het deed mij aan demonische praktijken denken.

Wat vervolgens gebeurde was erg bijzonder. Zico vertelde een lang verhaal in het Arabisch aan Sam. Nog voordat Sam het in het Engels aan mij wilde vertellen wilde ik iets tegen Sam en Zico zeggen. Dus ik begon te vertellen dat de Bijbel zegt dat als je maar een beetje gelooft, niets onmogelijk zal zijn. Daarbij vertelde ik het verhaal dat Jezus in de woestijn voor 40 dagen werd verzocht door de duivel. Ik benoemde het moment wanneer de duivel Jezus vraagt om stenen in brood te veranderen, voor hem te knielen en van een rots te springen om vervolgens opgevangen te worden door engelen. Jezus reageerde hierop door te zeggen dat je God niet mag uitdagen.

Zico had daarvoor precies hetzelfde in het Arabisch verteld, maar met een motivatie om het glas eten en dergelijke goed te praten. Zico ging buiten de tent roken en ik raakte verder aan de praat met Sam over Jezus. Ik mocht hem heel het Evangelie vertellen van de zondeval tot en met de dood en opstanding van Jezus. Sam was zeer geboeid, maar begreep niet alles omdat zijn Koran wat anders zegt.

Zaadjes planten

Vluchteling in Servie Die ochtend liet een OM’er in het guesthouse een filmpje zien op Facebook waarin een ex-moslim vertelt dat hij aan de hand van teksten uit de Koran christen is geworden. Door het tonen van dat filmpje kon ik Sam vertellen wat de Koran eigenlijk zegt over wie Jezus is. Hij was zeer overtuigd hiervan en zei: ‘Zo heb ik de Koran nog nooit bekeken!’. Ik werd afgelost door het volgende team en ik ben God dankbaar voor de leiding in dit gesprek. Bijzonder hoe God kleine dingen gebruikt om zaadjes te planten in de harten van mensen. Ik bid dat Sam dit later met Zico mag delen en dat ze beide Jezus als hun Messias en Verlosser gaan erkennen! We hadden nog uren door willen praten, maar ik geloof dat een andere christen op hun pad het verhaal voort mag zetten!

* Erik is een gefingeerde naam

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
08-05-2016
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies