Kamervragen van Christenunie en SGP over hoge aantal abortussen

Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Dat een op de vier van alle zwangerschappen wereldwijd wordt afgebroken, vind ik onvoorstelbaar en pijnlijk. Dat het aantal vrouwen dat een abortus ondergaat in West-Europa toeneemt, terwijl het in de rest van de ontwikkelde wereld afneemt, geeft aan hoe belangrijk het is dat er juist ook in Nederland aandacht voor blijft voor vrouwen die onbedoeld zwanger zijn.

Zij hebben goede, neutrale informatie nodig, een arts die naar hen luistert en counseling van bijvoorbeeld Siriz. Dat onder Oost-Europese immigranten in West-Europa het aantal zwangerschapsafbrekingen extra hoog lijkt, geeft aan dat ook gerichte voorlichting voor en tijdens een zwangerschap nodig blijft.”

Kees van der Staaij (SGP): “Ik vind het ronduit schokkend dat een kwart van alle zwangerschappen wereldwijd eindigt in een abortus. Er is veel meer inzet nodig voor een betere bescherming van het ongeboren leven, ondersteuning van vrouwen die ongewenst zwanger zijn en het aanbieden van alternatieven voor abortus.’

Vragen van de leden Dik-Faber (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het hoge aantal abortussen.

1. Kent u het artikel ‘Kwart van alle zwangerschappen eindigt in abortus’ (Trouw, 13 mei 2016). Wat vindt u ervan dat het aantal abortussen wereldwijd is opgelopen tot jaarlijks 56 miljoen?

2. Vindt u het ook opvallend dat in ontwikkelde regio’s het percentage vrouwen dat een abortus ondergaat afneemt, maar dat uitgerekend West-Europa hierop een uitzondering vormt? Kunt u hiervoor een verklaring geven?

3. Herkent u de in het artikel geschetste abortuscultuur onder bepaalde groepen immigranten, waaronder vrouwen uit Oost-Europa? Bent u bereid nader onderzoek te doen naar het aantal zwangerschapsafbrekingen onder immigrantenvrouwen uit Oost-Europa?

4. Bent u bereid in samenwerking met diverse beroepsgroepen (artsen, onderwijzers) beleid te ontwikkelen danwel te intensiveren (voorlichting, gebruik anticonceptiemiddelen), gericht op specifieke groepen migrantengemeenschappen, om onbedoelde zwangerschappen terug te dringen?

5. Wat vindt u van de suggestie in het artikel dat de mogelijkheid tot het uitvoeren van een abortus seksueel risicovol gedrag in de hand kan werken? Bent u bereid hier nader onderzoek naar uit te voeren en de resultaten daarvan mee te nemen bij de evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap?

Johannes de Vries
TOFF fotografie
15-05-2016
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies