Vertrek uit de Filipijnen na project: Beter herbouwen

In november 2013 werden de Filipijnen getroffen door Haiyan, de krachtigste storm die ooit aan land kwam. Er vielen 6.000 doden en meer dan vier miljoen mensen raakten dakloos.

Binnen 48 uur was het noodhulpteam van Medair ter plaatse. Het team nam de schade op en startte een herbouwproject in volledig verwoeste gemeenschappen in de buurt van Dulag op het eiland Leyte in de Oostelijke Visayas.

Door het project ‘Beter herbouwen’ van Medair kregen 1.680 families nieuwe huizen die sterker, duurzamer en stormbestendiger zijn. Meer dan 10.000 mensen hebben training gekregen in technieken voor risicobeperking van rampen. Veel van de lessen zijn door de gemeenschappen als geheel toegepast om hun huizen en bedrijven beter bestand te maken tegen nieuwe tyfoons.

Kaoruko Seki van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA): “We hebben Medair graag ondersteund bij het onderdakproject. Het kwam op het juiste moment en was goed gepland initiatief dat ongetwijfeld levensbelangrijke steun geeft aan de inwoners van Dulag.”

Door de tyfoon was ook een sanitatiecrisis ontstaan. Daarom begon Medair in augustus 2015 om plaatselijke bouwvakkers en bouwteams in te huren voor de herbouw van nieuwe, stevige latrines voor 1.250 families die geen toegang meer hadden tot een latrine.

En met hulp van een lokale stichting kon Medair rolstoelen geven aan de mensen in de gemeenschap die dat nodig hadden. Sommige huizen werden gebouwd met een hellingbaan voor rolstoelen, waardoor gehandicapten meer bewegingsvrijheid kregen.

Nu de doelstellingen na tweeënhalf jaar bereikt zijn, verlaat Medair het land in de wetenschap dat de gemeenschappen voorbereid zijn op een mogelijke nieuwe natuurramp.

Alberto Livoni, hoofd van het Filipijnenprogramma: “Het was een voorrecht om de gemeenschappen op het eiland Leyte te mogen helpen opbouwen. We konden hoop teruggeven aan mensen van wie het leven verwoest was door de tyfoon. We wilden niet alleen herbouwen wat beschadigd of vernield was, maar ervoor zorgen dat de getroffen families beter voorbereid zouden zijn op een nieuwe ramp. Dat doel is nu bereikt en onze opdracht is geslaagd. Dit is voor ons het moment om de Filipijnen te gaan verlaten.”

De hulp van Medair in de Filipijnen werd ondersteund door All We Can (UK), Swiss Solidarity, EO Metterdaad (NL), ERICKS Development Partner (SE), Transform Aid International (AU), Tearfund (BE), Tearfund (UK) en gulle giften van private donateurs.

Janneke de Kruijf
Medair-Tome Price
23-05-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies