Enorme voedselberg voor Goede Doelen

De internationale hulporganisatie Zending over Grenzen gaat een paar drukke dagen van sorteren tegemoet. Gisteren -woensdag 25 mei- was de afsluiting van de PLMA-beurs in de RAI in Amsterdam.

Tijdens deze internationale vakbeurs presenteren producenten van food- en non-food artikelen zich aan de levensmiddelendetailhandel. Wanneer de beurs is afgelopen blijven de meeste gepresenteerde producten achter in de ruim 2350 stands die de beurs telt. Deze artikelen worden beschikbaar gesteld aan Zending over Grenzen, een organisatie in Almere die zich inzet voor mensen in Oost-Europa, die lijden onder de gevolgen van armoede.

Een team van zeventig vrijwilligers ging aan het einde van de dag naar de beurs om zoveel mogelijk producten te verzamelen en te laden in de zeven aanwezige vrachtauto’s. De komende dagen staan in het teken van sorteren en uitzoeken van alle artikelen in het magazijn van Zending over Grenzen in Almere. Een enorme klus waarvoor nog eens enkele tientallen vrijwilligers zich zullen inzetten. De afgelopen jaren werd er op dezelfde manier aan voedsel alleen al 30.000 kilo ingezameld.

Zending over Grenzen heeft de goederen onder andere bestemd voor de vakantiekampen die eind juni weer van start gaan in verschillende landen in Oost-Europa. Tijdens deze vakantiekampen krijgen kinderen uit kindertehuizen en arme gezinnen de kans weer even kind te zijn. Een week lang gezond eten, sport, spel en persoonlijke aandacht doet wonderen voor deze kinderen!

Het transport van voedsel naar Oost-Europa is gebonden aan strenge houdbaarheidsregels.

Zo mogen alleen voedingsmiddelen die minimaal zes maanden houdbaar zijn worden ingevoerd. Vanwege deze regelgeving zouden tienduizenden producten ongebruikt moeten worden afgevoerd, en dat terwijl er in Nederland ook heel veel gezinnen amper kunnen rondkomen. Om te voorkomen dat kostbaar voedsel moet worden weggegooid, had Zending over Grenzen Voedsel Focus Amersfoort uitgenodigd om grote hoeveelheden voedsel, waaronder veel zuivelproducten, brood en banket, bij de RAI op te halen.

De ervaring leert dat er tijdens het sorteren bij Zending over Grenzen in Almere ook nog veel voedingswaren worden aangetroffen die niet voldoen aan de strenge voorschriften. Ook deze producten krijgen via voedselbanken een goede bestemming in Nederland.

Jeannette Coppoolse – Zending Over Grenzen
Zending over Grenzen
26-05-2016
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies