Godsdienstvrijheid in China verder onder druk

De nieuwe culturele revolutie van president Xi: de situatie omtrent godsdienstvrijheid en rechtsstaat in China. Zo luidde de titel van een seminar dat europarlementariër Bas Belder (ChristenUnie/SGP) woensdag organiseerde in het Europees Parlement (EP) in Brussel samen met zijn Noord-Ierse collega Diane Dodds. Gastspreker was Bob Fu, oprichter van de Amerikaanse organisatie ChinaAid.

Fu signaleerde in 2015 een duidelijke stijging in het hardhandig optreden tegen religieuze leiders, mensenrechtenactivisten, advocaten en dissidenten in het land. De nieuwe nationale veiligheidswet die van kracht is geworden geeft de Chinese regering ongestraft nieuwe mogelijkheden om schendingen van mensenrechten te begaan. Vele advocaten en journalisten wordt de uitoefening van hun beroep moeilijk gemaakt. Gedetineerden hebben regelmatig niet of nauwelijks toegang tot hun advocaat.

“De godsdienstvrijheid in China heeft sinds de culturele revolutie tijdens het bewind van Mao niet meer zo onder druk gestaan als momenteel” aldus Bob Fu. Hij illustreert dit met talloze voorbeelden. De regering probeert de uitoefening van religieuze praktijken op academisch niveau te beperken. Studenten en medewerkers van universiteiten worden gedwongen hun persoonlijke geloof kenbaar te maken aan de regering. Alleen al in de provincie Zhejiang zijn zeker 30 kerken met de grond gelijk gemaakt, meer dan 1500 kruisen verwijderd en ruim 500 christenen gearresteerd, van wie er ruim 60 daadwerkelijk zijn veroordeeld. De positie van huiskerken is eveneens verslechterd, getuige de gedwongen sluiting van diverse huiskerken of verplichte aansluiting bij de Drie-Zelf-staatskerk

“Op basis van de statistieken en documentatie van ChinaAid is duidelijk dat het bewind van Xi systematisch probeert de godsdienstvrijheid en basale mensenrechten in te perken”, concludeert Fu. Hij roept de Europese Instellingen op tot een trans-Atlantische dialoog met de VS om gezamenlijk actie te ondernemen. Ook roept hij de ambassades van de EU en de lidstaten in China op om wekelijks in gesprek te gaan met religieuze leiders, mensenrechtenactivisten en dissidenten. Bas Belder steunt deze aanbeveling van harte: “Dit voorstel om deze mensen wekelijks uit te nodigen voor een kop thee en een goed gesprek is een slim en passend antwoord op de intimiderende en bijna sinistere uitnodiging voor “een kopje thee” door de veiligheidsorganen van de partijstaat”.

Christenunie – SGP

30-05-2016
Buitenland
https://www.eurofractie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies