Dorcas: Noodhulp in 2015 verdrievoudigd

Dorcas heeft in 2015 aan 373.375 mensen in noodsituaties hulp geboden. Dat is meer dan drie keer zo veel als in het jaar daarvoor. Dorcas kwam onder meer in actie voor slachtoffers van de aardbeving in Nepal, de vluchtelingen uit Syrië en Irak en mensen die op de vlucht sloegen voor het geweld in Oost-Oekraïne.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Dorcas, dat deze week verschenen is. Dorcas is dankbaar voor de vele giften en subsidies die dit mogelijk hebben gemaakt.

Een keerzijde van deze ontwikkeling is dat er verhoudingsgewijs minder gelden voor de langlopende ontwikkelingsprojecten binnenkomen. Daarom moest de organisatie begin dit jaar besluiten geplande projecten niet te starten. 25.000 mensen wachten nu op hulp. Om deze mensen zo snel mogelijk te kunnen helpen, start Dorcas de actie ‘Wie breng jij tot bloei?’ Daarmee hoopt de organisatie in vier weken tijd de inkomsten meer op niveau te krijgen. Zo wordt het mogelijk deze mensen alsnog te helpen.

Het jaarverslag over 2015 staat in het teken van verandering. Steeds meer richt het werk van Dorcas zich op blijvende verandering in gemeenschappen. In plaats van op korte termijn mensen te helpen, gaat het om het ondersteunen van mensen om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Deze vernieuwde werkwijze is zichtbaar in het aantal mensen dat afgelopen jaar werd bereikt met duurzame ontwikkelingsprogramma’s: 275.000. De vernieuwde werkwijze van Dorcas wordt toegelicht in de vorig jaar ontwikkelde ‘Theory of Change’.

In 2016 ontwikkelt Dorcas zich verder. Er breekt een nieuwe strategische periode aan. ‘Dorcas zal zich moeten aanpassen, heruitvinden en profileren in een veranderende samenleving met veranderende donoren en gevers en veranderend geefgedrag’, schrijft de directie in haar voorwoord.

Het Dorcas Jaarverslag 2015 is in zijn geheel te lezen en downloaden op www.dorcas.nl/jaarverslag. Deze maand dient Dorcas het jaarverslag in bij de jury van de Transparant Prijs. In de categorie van grote instellingen belandde Dorcas vorig jaar voor de vierde keer op rij in de kopgroep. Ook kende de jury aan Dorcas in 2014 de AAA-status toe (triple A) omdat zij op elk onderdeel in de hoogste categorie scoorde.

Dorcas
© TOFF-fotografie.nl
03-06-2016
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies